RSS

A MULTIMÉTEREK VILÁGA – DIGITÁLIS VAGY ANALÓG?

Pár cikkemmel ezelőtt beszámoltam a forrasztás alapjairól. Ebben a bejegyzésben is megpróbálok segíteni azoknak, akik kedvet kaptak az otthoni barkácsolásokhoz. Amit most be fogok nektek mutatni, az nem más, mint az EXTECH MN16 típusú digitális multiméter.

Kezdjük az elején. Mit is jelent a multiméter szó?

A szó jelentése nyersen lefordítva: többfunkciós mérőeszköz. Magyar megfelelője nem igazán van, ki feszültség-, ki áram-, ellenállásmérőnek vagy egyszerűen csak multiméternek hívja. Ezzel a típusú multiméterrel a következő paramétereket tudjuk megmérni: feszültség, áramerősség, kapacitás, diódatesztelés, ellenállás, hálózati hertz és hőmérséklet mérése.

Hogyan néz ki, mik a főbb tulajdonságai, paraméterei egy ilyen műszernek?

A multiméterek mérete változó, vannak kisebbek, nagyobbak. A legkisebb méret kb. 10 x 5 cm-es alap, a nagyobbak akár 20 x 10 cm-esek is lehetnek. A következő dolgokat fogjuk látni a műszeren: 1 kijelző, amely lehet analóg vagy digitális, a forgató (kiválasztó) kapcsolót, valamint 2, 3 vagy akár 4 bemeneti csatlakozó pontot. Ez műszertípustól függ.

A COM jelzés általában középen van, ide a fekete mérőkábelt szokták csatlakoztatni (legtöbb műszernél az aljzatot meg is színezik, hogy lássuk, melyik kábelt kell beletenni). Abban az esetben, ha véletlen fordítva csatlakoztatnánk a színeket, nem történik semmi, csak a polaritás megcserélődik és egy negatív jel fog megjelenni a kijelzőn minden egyes mérésnél. A műszer két szélén általában két piros banánhüvely (aljzat) van. Az egyik a 10 Amperes (vagy akörüli magas áramerősség, kb. 3-5-10A) mérésekhez szolgál, a másik pedig ami az alapmérésekhez kell. Általában 98%-ban ide kell becsatlakoztatni a piros kábelt: V, Ω, mA, Cap, °C van rajzolva az aljzat alá. A műszer súlya is nyilván összefüggésben van a fizikai mérettel, általában pár száz grammot nyomnak (100-500g).

Egy komplett műszer így néz ki:

Digitális multiméter

Ezen a képen látható maga a multiméter, a hozzá csatlakoztatott mérőkábelpár és a műszerhez csatlakoztatható hőmérséklet szenzor (a gyári csomagolás ezt tartalmazza).

A multiméterek csoportosítása

A multimétereket több jellemző alapján is csoportosíthatjuk. Az egyik ilyen tulajdonság a kijelzés, mely lehet analóg és digitális. Az analóg mérőkön egy felrajzolt skálán keresztül egy mutató kitérésével tudjuk az éppen mért adatot leolvasni, míg a digitálison egy LCD folyadékkristályos kijelzőn keresztül történik a mért paraméter leolvasása.

Analóg és digitális multiméterek

Hogy kinek melyik tetszik, azt döntse el mindenki magának. Én a digitális műszereket jobban szeretem, mivel könnyebb leolvasni, viszont pontatlanabbak és bizonyos esetekben lassabban mérnek (erről majd pár sorral lejjebb írok, hogy mi ennek az oka).

A másik lehetséges osztályozás a méréshatárok szerinti csoportosítás (feszültség és áramerősség). Mindegyik műszernél értelemszerűen meg vannak határozva a maximális értékek, amit elbír a műszer. Ezek a csomagolásra, kézikönyvre, műszer elő és hátlapjára fel kell, hogy legyenek tüntetve. Ez a műszer maximum 600V és 10 Amperes méréshatárt tud. Ha ennél nagyobbat mérünk vele tönkre megy. Amennyiben meghaladná a méréshatárunkat a mérni kívánt eszköz, másik multimétert kell keresnünk. Bár hozzá tenném, hogy nagyobb áramerősség mérésére (10 Amper felett) multiméterek már nem igen vannak, arra másik mérőeszközt használnak már lakatfogó néven.

Talán lehetne még egy dolog alapján befolyásolni a multimétereket, mégpedig beszélhetünk automata, valamint manuális méréshatár beállításokról. Ez csak a digitális műszereknél fordul elő. Ez azt jelenti, hogy az automatánál nincsenek prefixumokkal ellátott méréshatárok, hanem a műszerben lévő elektronika egy gyors számítást végez és kijelzi a kijelzőn az aktuális értéket, amíg a manuálisan állítható multimétereknél, pedig nekünk kell a méréshatárt a lehető legmegfelelőbb értékhez tekerni a forgatógomb segítségével. Ezért lassabbak az automata digitális műszerek, mint az analógok. Annyira nem vészes a dolog, a lassúság alatt néhány másodperces késést értek (2-3 másodperc).

Automata és manuális mérés beállítás


Hőszenzor

Egyes multiméterekhez hozzá lehet csatlakoztatni hőszenzort is a mérővezetéken kívül. Ezekből eléggé sok típus létezik, műszerenként változó, így ezt most nem részletezném. Röviden annyit róluk, hogy az én multiméteremhez úgynevezett K-típusú szenzor csatlakozik, amely áll maga a hőérzékelőből és a műszerhez csatlakoztatható adapter részből. A feltüntetett polaritásra ügyelni kell (az adapteren és a hőérzékelő lábán +/- jelölésnek egyezni kell csatlakozáskor). Ügyelni kell a maximális hőmérséklet értékekre, az én esetemben ez -30 és +300°C között van, amit a hőszenzor elbír. Bevallom férfiasan én az életemben nem mértem még multiméterrel hőmérsékletet… 🙂

Mérőkábel

Mérőkábelek

Fontos dolog még a mérőkábel, amiről eddig nem igazán beszéltem. Nos ebből is akad jópár a kereskedelemben. A mérőműszerek 99%-ban a szabványos 4 mm-es banáncsatlakozóval lehet rácsatlakozni a mérőkábellel a műszerre, a másik végén, pedig a mérőtű (mérőfej) van. A maradék 1%-ban még a régebbi kisebb méretű „zseb” multimétereknél a kisebb csatlakozós banánhüvelyt tették a műszerbe, valamint olyan is van, ahol a műszerrel egybe van szerelve a mérőkábel (ez a lehető legrosszabb), de ilyeneket ma már nem is nagyon forgalmaznak.

A mérőkábelt mindig párban árulják általában piros és fekete kiszerelésben (+/-polaritás miatt). Ami igazán lényeges az a maximális feszültség, amit elbír a kábel: léteznek 350V, 600V és 1000V-ra tervezettek. Van hajlékony és kevésbé hajlékony. Hogy melyiket érdems megvásárolnunk, azt az igényünk befolyásolja.

Mérőkábelek párban

Hasznos kiegészítők

A mérőkábel és a hozzá kapható kiegészítő elemek, rendkívül változatosak, mind árban, mind funkcióban. Most egy párat ezek közül szeretnék bemutatni, főként a leggyakoribb elemeket, amik tényleg sok segítséget tudnak adni. Ezen kívül még nagyon sok tartozék létezik természetesen.

Krokodil csipesz adapterek

 

Kezdjük akkor az egyik legnagyobb segítséget adó krokodil csipesz adapterrel. Ez abban nyújt segítséget, ha apró, finom, kis méretű lábakra akarunk rámérni folyamatosan akár, akkor nem kell a két kezünkkel állandóan tartani a mérőkábelt, hanem az adapter segítségével oda tudjuk fixen. A termék ára 600 forint / darab. Nem olcsó, de egy pár legalább ajánlott ezekből!

 

 

 

Nagyobb krokodil csipesz adapter

 

Létezik ugyanennek a nagyobb változata, amit kocsi akksi sarúra tudunk akár rátenni. Ő már 1190 forint/darab.

 

 

 

 

 

Nem szabad elhanyagolni a griff csipeszeket sem. Ezeknek a segítségével a csupasz mérőkábelekre tudunk rámérni. A használata a következő: a csipesz végén található egy gomb és ezt lenyomva a csipesz végén kijön 2-3 fémkar amivel a mérendő kábelt be kell fogni. Ezután elengedhetjük a gombot és a csipesz megfogja a kábelt. Ennek az ára 1 690 forint. Tudni kell, hogy bizonyos multiméter kiegészítő tartozékokhoz nem minden esetben tudunk a mérőcsúccsal csatlakozni, ez is egy ilyen eszköz lenne. A megoldás a következő: kell egy pár 4 mm-es banándugó (1 fekete – 1 piros) mérőkábelt vennünk, aminek 800 forint körül mozog az ára /darab.

Griff csipesz és mérőkábel

Lehet kapni komplett kiegészítő dobozokat, amikben megtaláljuk ezeket a felsorolt adaptereket, kiegészítőket. Kb. 5-8 000 forint körüli áron kaphatóak. Szettben mindenképp jobban megéri megvenni. Ajánlott márkám a Hirschmann, ami kicsit drágább a noname packoktól, de minőségben az ötszörösük. Főként mivel csatlakozókról és csipeszekről beszélünk, nem mindegy az élettartam és minőség. Nem kopik el, nem esik szét pár használat után, szóval a minőség garantált!

Befejezésül még annyit, ami nagyon lényeges, hogy minden csipesznek, kábelnek, műszernek megvan a saját maximális terhelhetősége (Volt, Amper), ezeket mindig ellenőrizzük le. Előfordulhat, hogy a mérőkábel és a műszer is elbírna 600 Voltot, de a mérőfejre tett kisebb krokodil csipesz csak 250 Voltos, akkor értelemszerűen ez az alsó érték lesz a maximális értékhatárunk!

Összegezve, aki szeretne multimétert venni, annak az EXTECH MN16-osat ajánlom (nekem is ez van) 8 900 forint. Megbízható pontos műszer, otthoni tesztelésekhez, mérésekhez teljesen baráti az eszköz. Egyszerű a mérés vele kezdők számára is, mivel teljesen automata, a kijelző nagy és könnyen leolvasható. Hátárnya, hogy az automata funkció miatt kicsit lassabban mér (2-3 másodperc a megjelenés a kijelzőn) és a picit furcsa színvilága se biztos, hogy esztétikai szépségdíjat érdemel… :)).

A multiméterhez, pedig a következő kiegészítő szettet ajánlom a mérőcsipeszek, kábelek, végek beszerzéséhez: SKS Hirschmann PMS2 6 990 forint.

SKS Hirschmann PMS2 kiegészítő szett

Remélem a cikkel segítettem nektek abban, hogy picit átláthatóbb legyen a mérés végzése a kezdők számára is!

A bejegyzésben szereplő termékeket itt találod:

>> Extech MN16 digitális multiméter
>> Voltcraft analóg multiméter, VC-2020
>> Digitális multiméter, Voltcraft VC265
>> Voltcraft analóg multiméter, VC250
>> Hőmérséklet érzékelő, K-típus
>> Mérővezetékek, csipeszek
>> Hirschmann mérőkészlet 

 

 

Hozzászólás

hozzászólás 2 “A MULTIMÉTEREK VILÁGA – DIGITÁLIS VAGY ANALÓG?”

 1. Tóth Sándor szerint:

  Kedves Elektronik Géza /ha jóllátom ezen e néven szerepel/ !

  Igen, én például nagyon hasznosnak tartottam a leírtakat, hiszen nekünk abszolut kezdőknek szól, bár nem akarok eletromesterré válni, de amire felhívta a figyelmet arra odafogok figyelni. Igazából olyan egyszerű, hétköznapi dolgok miatt vásároltam egy műszert, mint az autó akkumlátor állapota, ceruza és más elemek mérése /kidobjam vagy ne/ stb. Tisztában vagyok vele, hogy a felhasználási területe lényegesen nagyobb de egyenlőre ez is elég lenne számomra, ha valaki elmondaná vagy megmutatná hogyan használjam, mikor hova dugjam a pólusokat, hova állítsam a főkapcsolót? Nyílván másként mérek akkut, vagy éppen mit hova dugjak, ha arra vagyok kíváncsi, hogy az utánfutómon miért nem ég a féklámpa vaghy helyzetjelző.
  Amennyiben ebben tudna segíteni azt megköszönném de, ha erre nincs ideje, az is nagy segítség lenne, ha elirányítana valakihez aki segíteni tudna.
  További szép napot kívánva, üdvözlettel
  Tóth Sándor

Válasz

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Powered by WordPress | Designed by: wordpress themes free | Find Free WordPress Themes and find best wordpress themes at wordpress 4 themes.