RSS

MI MENNYIT FOGYASZT? ENERGIA KÖLTSÉGMÉRÉS KÉNYELMESEN

A következő cikkemben egy háztartásban elengedhetetlen terméket fogok ajánlani azok számára, akiket érdekel, hogy mennyit fogyaszt az elektromos készülékük (watt, kilowatt/h, volt, hz, amper, pénzösszeg) és szeretik a kényelmet. A termék neve, típusa a következő: Energia költségmérő készlet, Voltcraft Cost Control 3000. A termék ára: 8 990 forint. 

 

Energiaköltségmérő készlet, Voltcraft Cost Control 3000

A gyári dobozolásban az alábbi eszközöket találjuk:

– 1 darab fogyasztásmérő
– 1 darab dimmer (lámpakapcsoló, fényerőszabályzó, 230volt)
– 2 darab kapcsolható hálózati aljzat (230 volt)
– 1 darab távirányító
– 1 darab 9 voltos elem (a távvezérlőbe)
– Kézikönyv

 A termék rövid ismertetője:

Rádiókommunikáció lévén nem kell attól tartanunk, hogy a távvezérlővel nem fogjuk tudni ki- és bekapcsolni az aljzatokat, vagy hogy a lámpánk fényerejét nem tudjuk szabályozni. A gyári leírás szerint a maximális vezérlés 40 méter (nyilván ez nyitott területen lett mérve). Egy panellakásban a falak árnyékolása miatt ez lecsökkenhet akár 10-15 méterre is. A dimmer által maximálisan vezérelhető lámpa nem lehet nagyobb, mint 300 watt. Ha ennél nagyobb teljesítményű a lámpánk, sajnos nem lesz jó hozzá a vezérlés. A rádiós dugaszolós aljzatok maximális kapcsoló teljesítménye nem lehet nagyobb, mint 3680 watt (aljzatonként). A távvezérlővel maximálisan 4 aljzatot tudunk vezérelni (bővíthető a szett). A vezérlővel kapcsolhatjuk egyenként az aljzatokat, valamint egyszerre is ki-be. Amikor kapcsolunk egy zöld visszajelző LED felvillan a vezérlőn.

Energiaköltségmérő készlet, Voltcraft Cost Control 3000 vezérlő

A kapcsoló bal oldalán találhatjuk a fényerőszabályzáshoz szükséges gombokat (BRIGHT = világosítás, DIM= sötétítés). Szintén bal oldalt alul van még két gomb az ALL ON, ALL OFF, ezekkel az összes csatlakoztatott aljzatot tudjuk egyszerre ki-be kapcsolni. A vezérlő jobb oldalán 1-4-g számozást láthatunk és mindegyik mellett ON-OFF gomb. Értelemszerűen ezzel egyenként kapcsolhatjuk ki-be az aljzatra kötött eszközöket. A távvezérlőbe 9 voltos elem szükséges. Ami fontos még ehhez a részhez, hogy az első üzembe helyezéskor, amikor a kapcsolható ajzatokat, dimmert betesszük a hálózatba, akkor az elemfedél alatt találunk egy reset gombot. Ezt célszerű az első működtetés előtt megnyomni egy hegyes tárggyal.

Az aljzatok

Energiaköltségmérő készlet, Voltcraft Cost Control 3000 - Aljzat

Az aljzatokon további két gombot láthatunk. Az egyik gomb az ON-OFF, így manuálisan kis ki-be tudjuk kapcsolni az aljzatot, ha a vezérlő nincsen a közelünkben. A másik gomb a LEARN, azaz a betanítás lenne. Módunkban áll egy rádiócsatornára több aljzatot felprogramozni. Ez azt jelenti, hogy a vezérlőn pl. az 1-es csatorna alá, kettő (vagy több) aljzatot is hozzárendelhetünk. Nyomjuk le a LEARN gombot és a vezérlővel, pedig válasszuk ki a kívánt csatornaszámot (1-4 között). Az aljzatokon zöld visszajelző LED-eket találunk, mely akkor világít, hogyha a vezérlővel (vagy manuálisan) bekapcsoljuk az aljzatot. Minden egyes aljzaton és a dimmeren is van gyárilag biztonsági gyerekzár. Ami fontos, hogy a max. kapcsolási teljesítmény 3680 watt!!!

A dimmer

Energiaköltségmérő készlet, Voltcraft Cost Control 3000 - Dimmer

A dimmer teljesen hasonlóan néz ki, mint a két kapcsolható aljzat. Amit még tudni érdemes a dologról, hogy nem minden lámpa dimmerelhető (fényerő-szabályozható). A LED-es lámpák, a nagyobb teljesítményű reflektoros lámpákat sajnos nem lehet ezzel a vezérlővel szabályozni. A LED-es lámpáknál az a gond, hogy ott egy adott kapocsfeszültségre kinyitnak a LED-ek és ez már a LED maximális fényerejének a 70-80%-a, így a maradék 20-30%-ban lehetséges csak a fényerőszabályzás és ez sok esetben szemmel nem is észrevehető. A reflektor lámpáknál pedig 300 watt feletti teljesítményről beszélhetünk, amit nem bír el az aljzatunk (szétég a benne lévő elektronika), így ezt senkinek sem ajánlom.

A teljesítmény- és költségmérő eszköz

Nos a legtöbb információt innen kaphatjuk, olvashatjuk majd le. A mérőműszerben 2 darab 1,5 voltos (LR44-es) gombelem helyezkedik el. A kijelző 3 főrészre van osztva. A képernyő bal felső sarkában az alábbi paramétereket tudjuk leolvasni, ha csatlakoztattuk a hálózathoz a mérőműszert.

– Hálózati feszültség (voltban)
– Hálózati frekvencia (hertzben)
– Teljesítménytényező (cosφ)

A képernyő jobb felső sarkából, pedig az alábbi információk közül kapunk adatokat:

– Aktuális watt fogyasztás
– Aktuális áramfelvétel (amperban)
– A maximálisan mért legnagyobb teljesítmény wattban (törlése a SET gomb lenyomásával 3 másodpercig történik, kis csipogó hang jelzi a visszajelzést)
– Riasztás határ (beállíthatunk watt vagy amper maximális értéket, és ha eléri hanggal jelez a műszer).
– Költségbecslés (SET gombbal tudunk váltani nap/hónap/év között)

Az alsó kijelző részen pedig: 

– Az elektromos munka (kWh)
– Áramtarifa
– Összes áramköltség
– Összes üzemidő (nap, óra, perc)

A kijelző alatt találunk 4 gombot, ezekkel tudunk lépkedni a műszer által mért adatok között. Eléggé egyszerű, nem nehéz, hamar rá lehet jönni a vezérlésére. A ▲ nyíl a bal oldali részt lépteti, a ▼ nyíl a jobboldali szegmenset változtatja a •-el pedig az alsó adatok között lépegethetünk. A SET gombbal mindig az aktuálisan megjelenített paramétert tudjuk állítani, törölni, ha pár másodpercig lenyomva tartjuk.

Energiaköltségmérő készlet, Voltcraft Cost Control 3000 - Mérőeszköz kijelző

 

Készítettem két képet, hogy mégis lássátok, hogyan is néz ki nagyjából a működés közben a mérőműszerünk. Bal felső sarokban látható a hálózati feszültség értéke 224-223 volt. Az alsó szegmensben olvashatjuk az összes időt, amennyi idő óta mér a készülék a hálózat csatlakoztatása óta, ez esetben 7 óra 25 perc 04 másodperc. A hálózatra kötött eszközök teljesítményfelvétele 131 watt (teljes akvárium berendezésem erről megy egy elosztón keresztül kötöttem be lámpák, szűrök, fűtők, szóval reális és pontos, mert utána számoltam).

 

 

 

 

 

 

 

A költségszámításhoz be kell állítanunk az áramtarifát, amit a következő módon tudunk megtenni. Addig kell nyomni a ▼ gombot, amíg a „COST/kWh €” kiírás nem jelenik meg a kijelzőn. Ezután a SET gombot lenyomva 3 másodpercig a költségtarifának az első számjegye elkezd villogni, így állíthatjuk be, hogy mennyit fizetünk. Ezután ebből kalkulálva végzi a számításokat és a becsléseket a készülékünk. A készüléknek minden mérési tűrési tartománya 3% alatti, legyen az feszültség, hertz, teljesítmény vagy áram. Rendkívül pontosnak mondanám és tényleg fontos, hogy az ember lássa, hogy az adott készülékei mennyit fogyasztanak, netán ha még spórolni is akarunk (nem keveset), akkor ezzel az eszközzel (részben) még ezt is meg tudjuk oldani.

Csak ajánlani tudom és remek az ár/érték arány szerintem. Egy jobb fogyasztásmérő ára 5.000 forintnál kezdődik és e mellé még nem kevés extrát kapunk.

További hasonló termékek:

BASETECH COST CONTROL 3000 (3 990 Ft):

Basetech COST CONTROL 3000 energiafogyasztás mérő

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Voltcraft Energy Monitor 3000 (10 990 Ft):

Voltcraft Energy Monitor 3000 energiafogyasztásmérő

 

 

 

 

 

 

 

 

Voltcraft Energy Logger 4000 (13 990 Ft):

Energiafogyasztás mérő, Voltcraft Energy Logger 4000

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

4 részes rádiójel vezérlésű kapcsolós aljzat (4 990 Ft):

Rádiójel vezérlésű kapcsolókészlet, 4 részes, 433 MHz

 

 

 

 

 

 

 

 

 

RSL rádiójeles 4 részes kapcsoló aljzat (9 990 Ft):

RSL távirányítós kapcsolókészlet, 4 részes

Hozzászólás

Válasz

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Powered by WordPress | Designed by: wordpress themes free | Find Free WordPress Themes and find best wordpress themes at wordpress 4 themes.