RSS

HŐFOKKAPCSOLÓ MODUL ÉPÍTÉSE – HŰTÉSHEZ, FŰTÉSHEZ

 

A mostani bejegyzésemben egy hőfokkapcsoló modult fogok bemutatni, az összeállításától kezdve a termék részletes leírásáig.

A készülék ismertetője, tulajdonképp mire is szolgál eszköz?

Mint a nevéből kiderült a modul egy általunk beállított (potméterrel) hőmérsékleten kapcsol ki és be. Legegyszerűbb példának egy hűtőventilátort tudok felhozni: beállított 30 fok felett elindul, amikor pedig elérte a hidegebb hőmérsékletet kikapcsol (így leáll az eszköz). Mindezt ciklusszerűen végezve, tehát újból kezdődik a periódus ezután. A modulban egy termoelem található (hőellenállás), aminek a típusa KTY10-es. Ezt másik hőellenállással helyettesíteni nem lehet (nem ajánlott), mivel minden egyes típusnak megvan a saját hiszterézis görbéje, és ha másik típust teszünk bele, akkor a modul pontatlan, használhatatlan lesz.

A hőszenzort bárhová elvezethetjük a paneltól, azonban tudni érdemes, hogy célszerű hozzá kis ellenállású kábelt használni, mivel ez is a pontatlansághoz vezethet. A modul üzemi tápfeszültsége 12-15 V DC áramfelvétele behúzott relénél kb. 50 mA. A kapcsolást egy IC biztosítja, ami figyeli a szenzor ellenállását és ez egy feszültségosztót alkot. Amikor az IC érzékeli, hogy a feszültség szint (az ellenállás változásával) nagyobb lett mint azt mi beállítottunk a potméterrel, az IC meghúzza a relét és ekkor kapcsolja a rákötött eszközt. Pl. ventilátor, fűtő, keringető, stb… Az elektronikán található egy piros 5mm-es LED, ami visszajelzésnek szolgál, hogy a relé éppen meghúzott és működik a rákötött eszköz, nyugalmi állapotban kialszik. A relé kimenetén 240V 8A a maximális kapcsolóteljesítmény. A kapcsolási hőmérséklet limitnek -10 és 100°C fok között kell lennie. A hőszenzor ennyit bír el. A modul fizikai mérete kb. 72 x 50 x 30 mm.

Alkatrészlista:

Ellenállások:

R1, R2 – 5,6 kOhm
R3 – 3,9 kOhm
R4 – 100 kOhm
R5 – 22 kOhm
R6 – 470 Ohm
R7 – 5,7 kOhm

Kondenzátorok:

C1 – 22 µF elektrolikondenzátor 50V (polaritás függő vigyázz!!)
C2 – 0,1 µF fóliakondenzátor 50V (polaritás független)

Tranzisztror:

T1- BC 547

Potméterek:

P1 – 10 Kohm
P2 – 1 MOhm (megaOhm)

Dióda:

D1 – 1N4148 (polaritás függő vigyázz!!)

LED: piros színű 5mm-es 3V-os (polaritás függő vigyázz!!)

Relé: 12V DC , 250V AC 16A kapcsolóteljesítményű

Hőérzékelő: 1db KTY10 hőszenzor

IC, IC foglalat: 1db LM741-es IC és hozzá 1db 8 lábú IC foglalat.

Hőfokkapcsoló

Ezt a képet kell kapnunk miután összeállítottuk az áramkört. A hőszenzort először is helyezzük ki a kívánt helyre, ahol mérni szeretnénk vele, ezután forrasszuk össze a modulon található „fühler” forrasztási ponthoz (az érzékelő polaritás független, így bárhogy csatlakoztathatjuk). A maximális kábelhossz, amivel összeköthetjük a modult és a hőszenzort ne legyen több 10 méternél semmiképp. Továbbá fontos tudni még, hogy a szenzor nem víz és cseppálló, így folyadékok mérésére alkalmatlan. Ahol nyirkos, párás a levegő ott célszerű valamilyen szigetelő eszközzel (pl. szigetelő szalag, zsugorcső) ellátni a szenzor lábát. Látjuk a P1, P2 jelölésű potmétereket. P1-el a hőmérsékletet tudjuk beállítani, P2-vel pedig a hiszterézist.

Nem árt egy gyors tesztelést ellenőriznünk rajta, amit a következő módon tehetünk meg (hőszenzor beforrasztási után!!!). Adjunk 12 V DC feszültséget a panel tápbemenetére, ügyelve a +/- jelölésekre. Ezután tekerjük a P1-es potmétert középállásba, a P2-est bal állásba ütközésig. Kezdjük el tekerni újból a P1-es potmétert jobbra, majd balra ütközésig. A relének kapcsolnia kell (füllel halható kis kattanás). Amennyiben így történt, abban az esetben az elektronika jól működik, ha nem kattan nézzük át az áramkört, hogy mindent jó helyre tettünk-e, nincs-e valahol forrasztás miatt kisebb zárlat, stb.

A modul be- és kimenete:

A modul be- és kimenete

Jobb oldalt találhatjuk a modul bemenetét (2 pólus), a 12 V DC csatlakoztatásához. Baloldalon a relé (3 pólusú) kimenetet láthatjuk. A relé kimenetein a következő betűket olvashatjuk le: Ö, S, C. Ezek a következők lennének: S – záró érintkező (alaphelyzetben nyitott, amikor a relé meghúz, akkor ő fogja zárni az áramkört), Ö – nyitó érintkező (alaphelyzetben zárva van, mikor a relé meghúz nyitva lesz, pont fordítottja az S-nek) és végül a C – a közös pont.

A bedobozoláshoz egy sima műanyag dobozt ajánlok, ebben kényelemesen elfér minden, de nekünk kell kifúrni, hogy hozzáférjünk a csatlakozási pontokhoz.

Doboz

És végül, de nem utolsó sorban az áramkör kapcsolási és beültetési rajza:

Kapcsolási és beültetési rajz

Így befejezésképp elárulhatom: az elektronikát egy megbízó számára építettem össze, aki a terráriumában szeretne egyenletes meleg levegőt biztosítani a kényes hüllőknek az eszközzel. Tehát a termék megállja a helyét a legkülönlegesebb helyeken is, ahol fontos a stabil és a természettől eltérő hőfok. Lehet ez sima egyszerű felhasználás (lakásfűtés, hűtés), vagy például különböző keltetőknél, növény és állatvilág felhasználási területeken. A modul ára 3 490 forint, hozzá hálózati tápegység (max. 300mA bőven elég) 2 500 forint, műanyag doboz 600 forint. A terméket csak ajánlani tudom mindenkinek, akinek szüksége lenne egy hasonló elektronikához. A hőszenzor könnyen beszerezhető és pár száz forint hozzá.

A bejegyzésben szereplő termékeket itt találod:

>> HőfokkapcsolóHozzászólás

hozzászólás 8 “HŐFOKKAPCSOLÓ MODUL ÉPÍTÉSE – HŰTÉSHEZ, FŰTÉSHEZ”

 1. Kovács Áron szerint:

  Üdv! Nem vagyok nagy szakértője a témának, ezért is érdeklődnék, hogy ha úgy szeretném használni hogy napi 20 órát volna kb. behúzva a relé, azt bírja, nem melegedne? Mert elég olcsó kis tip top áramkör, csak nem tudom milyen üzemre van tervezve.
  Köszönettel!
  Áron

  • Electronic Géza szerint:

   Kedves Áron!

   Maga a modul kis feszültségű (12 Volt), azonban a kapcsolt teljesítmény nem ettől függ, hanem a relé kapcsoló teljesítményétől, mely 250 Volton (ez már AC, azaz váltó) 16 Ampert bír el (képen is látható a kis fehér alkatrész tetején). Ez teljesítményben max. 4000 Wattot jelent. Ez lehet 1-2 perces kapcsolási idő és lehet akár 20 óra is, az időtartamnak nincs jelentősége. Ez alatt a 4kW alatt, mükődnie kell a modulnak, ha ennél nagyobb a teljesítmény amit rá szeretne kötni, akkor ahhoz kevés lesz és nem jó ez a modul. A fogyasztónak a max teljesítményfelvétele 4000 watt lehet és a kapcsolási idő nem számít. 🙂

   Üdv. Géza

 2. Gábor szerint:

  Üdvözlöm!

  én 12V-os rendszerben szeretném fűtőszál kapcsolására használni, de nem látom át, hogy nekem most pontosan ez az alkatrész kellene-e.

  Amire szeretném használni az kormányfűtés autóban.
  Ahol pl: a hideg kormányra tekert fűtőszál kezdjen el fűteni, de ha eléri a kormány hőmérséklete a 17-20 C fokot akkor kapcsolja le a fűtőszál tápfeszültségét. a fűtőszál az 12V-os és 10A-t vesz fel.
  Tehát ez a modul kellene vagy van olcsóbb megoldású modul esetleg?

  Válaszát előre is köszönöm! Gábor

  • Electronic Géza szerint:

   Kedves Gábor!

   Az eszköz alapvetőleg jó lenne hozzá, mert 12V-os a betáp feszültsége és a relének mindegy, hogy kimenetként 12, vagy 220V-ot kapcsol; viszont a modul teljesítménye 8A és a 10A-t nem bírná el, leégne ezért nem ajánljuk és sajnos nincs ennél nagyobb teljesítményű nekünk.

   Üdv. Géza

 3. Gábor szerint:

  Üdvözlöm!

  Köszönöm a gyors választ!
  Viszont akkor az előttem kérdezőnek a válaszukban ez szerepel:

  “Maga a modul kis feszültségű (12 Volt), azonban a kapcsolt teljesítmény nem ettől függ, hanem a relé kapcsoló teljesítményétől, mely 250 Volton (ez már AC, azaz váltó) 16 Ampert bír el (képen is látható a kis fehér alkatrész tetején).”

  Itt 16A-t bír a relé. nekem csak max: 10-re lenne szükségem. vagy esetleg ezzel a relével kapcsolni egy másikat ami bírja a 10A-t úgy meglehetne oldani ön szerint?

  Előre is köszönöm!

  • Electronic Géza szerint:

   Kedves Gábor,

   A relére 16A van írva valóban, de a leírás szerint tartósan csak 8 Ampert bír, így nem ajánljuk az eszközt 10A-n működtetni.

   Üdv. Géza

 4. Gödrösy Dénes szerint:

  Tisztelt Uram!
  Házi készítésű napkollektotrom szivattyúját szeretném működtetni egy ilyen relevel. 50 fokon kapcs be majd 35 fokon kapcs ki. A szivattú 0,44 A és persze 230V.
  Akkor ez megoldaná a dolgot? Hol lehet ezt beszerezni ha igen?
  Köszönettel
  Gödrosy Dénes

  • Electronic Géza szerint:

   Kedves Dénes!

   A termék egy építőkészlet; építéssel és tervezéssel nem foglalkozunk, azt tudjuk tanácsolni hogy forduljon szakemberhez.

   Köszönjük!
   Szép napot!

   Üdv

Válasz

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Powered by WordPress | Designed by: wordpress themes free | Find Free WordPress Themes and find best wordpress themes at wordpress 4 themes.