RSS

Időjárás állomások szemléje I.

Az időjárás napi téma: tudjuk, hogy nyáron meleg van, ősszel hűvösebb, télen többször esik fagypont alá a hőmérséklet, tavasszal pedig dalra fakadhatunk a madarakkal együtt, mégis minden nap rácsodálkozunk a hőmérsékletre, szélfúvásra vagy éppen az esőre. A rohanó életet élőknek és az elemző típusúaknak egyaránt hasznos lehet egy otthoni időjárás állomás a teljes készültség érdekében. Íme a választék.

Annak a hölgynek, aki az első igen hűvös, esős őszi napon egy könnyű nyári szandálban szállt ki az autójából majd sétált pár sarkot, biztosan jól jött volna egy időjárás állomás. A reggeli rohanás közben csak rápillantott volna a készülékre és máris látta volna az esős, hideg napot jelző kis szimbólumot.

Időjárás állomások – Pár ezertől a sok tízezerig

Az igényekkel együtt a kínálat is széles, mondhatjuk, hogy a készülékek árának határa a csillagos ég, vagy éppen a pénztárcánk. Akkor sem könnyű a helyzet, ha jól behatárolható összeget szánunk a termékre, mert egy-egy árkategórián belül is széles a választék.

A következő (kissé elemző jellegű) leírás célja, hogy segítséget nyújtson a vásárlási döntésben.  Az időjárás állomásokat ár szerint 3 csoportba osztottuk: 5 – 10 000 Ft, 10 000 – 20 000 Ft, 20 000 Ft felett. A kiválasztott termékek az electronic.hu webáruház oldalán szerepelnek.

Készülékek 5 990 Ft-tól 9 990 Ft-ig

A webáruházban kapható időjárás állomások kivétel nélkül egy bázis készülékekből és egy jeladóból (külső hőmérő) állnak. A kültérre helyezett jeladó küldi a beltéren elhelyezett bázis készülékre az adatokat, ahol szépen leolvashatjuk, kiértékelhetjük őket. A belső- és a külső hőmérsékleten kívül még számos további funkció áll rendelkezésre, de nézzük előbb a technikai jellemzőket.

Az árkategóriában szereplő bázis készülékek kijelzője LCD (folyadékkristályos képernyő). Méretben és súlyban van némi eltérés, de nem számottevő. Szinte mindegyik báziskészülék 2 db AA, a jeladó pedig 2 db AAA elemmel működik (az elemek soha nem tartozékuk az időjárás állomásoknak). A beállításokat nyomógombok segítségével végezhetjük el, a készülékeket pedig (mind a beltérit, mind a kültérit) felállíthatjuk vagy falra akaszthatjuk, ahogy tetszik.

Hatótávolság – Nem az aminek látszik!

A jeladó rádiójel segítségével (433 MHz, 868 MHz) továbbítja a külső hőmérsékleti (vagy külső páratartalom, készülék függő) adatokat a bázis készülékre. A hatótávolság felettébb érdekes lehet, ha nem közvetlenül az ablak mellé szeretnénk elhelyezni a jeladót, hanem egy például egy szomszédos épület külső falára, ugyanis a gyártók a készülék szabadtéri hatótávolságát adják meg. Ez egy rendkívül ideális állapot, amikor is az időjárás állomás és a jeladó között sem épület, sem növény nem található. Természetesen ez a gyakorlatban egyáltalán nem (vagy nagyon ritka esetben) fordul elő. Tehát nem érdemes bosszankodni, ha a leírás 30-50-80 vagy akár 100 m hatótávolságot ír elő és mi elvittük a jeladót pár háztömbbel arrébb, és a készülék nem szolgáltatja az adatokat megfelelően. Az időjárás állomások jellemzően családi házas környezetben működnek jól (de persze lehet lakás is): a bázis állomást a házban tartjuk, a jeladót pedig az ablak melletti külső falon, vagy esetleg a garázsban.

A következő táblázat azokat a funkciókat, jellemzőket mutatja be, amelyben a készülékek eltérnek egymástól.


TE338NL Conrad Square EFWS 700, 701

Gyártó Conrad Conrad TFA eurochron
Ár 5990 5990 9990 9990
BÁZIS ÁLLOMÁS
Kijelző LCD LCD LCD LCD
Tápellátás 2 x AA Dugasz tápegység (tartozék), 2 x AA 2 x AA 2 x AA
Rögzítés Állítható, falra szerelhető. Állítható. Állítható, falra szerelhető. Állítható, falra szerelhető.
Külső érzékelők száma 1 1 1 1
Opcionálisan hozzáadható érzékelők száma 1 3 1 3
KÜLSŐ ÉRZÉKELŐ
Kijelző LCD LCD LCD
Frekvencia 433 MHz 433 MHz 868 MHz 433 MHz
Hatótáv 30 m 50 m 100 m 30 m
Mérési ciklus 45 s 30 s 4, 16 s 30 s
Hőmérséklet megjelenítés Igen Igen Igen
Páratartalom megjelenítés Igen
Kiegészítő kábeles hőérzékelő Igen
BÁZISÁLLOMÁS
Óra/dátum funkciók
Dátum kijelzés Igen Igen Igen
Hét napjai Igen Igen Igen
Időjárás funkciók
Belső hőmérséklet -5°C…+50°C 0°C…+50°C -9,9… +37,8 °C 0… +50 °C
Külső hőmérséklet -20°C…+60°C -20°C…+60°C  -39,9… +59,9 °C -20… +50 °C
Hőmérséklet tárolás Igen Igen
Hőindex Igen
Relatív páratartalom, belső 20% – 99% 20% – 99%
Relatív páratartalom, külső 30% – 99%
Harmatpont Igen
Időjárás tendencia Igen Igen
Légnyomás változás tendencia Igen Igen
Holdfázis Igen

További funkciók, melyek minden fent említett készülékben megtalálhatók:

– Rádiójel vezérlésű pontos idő kijelzés, de beállítható manuálisan is a rádiójel vétel kikapcsolásával.
– A külső érzékelőt manuálisan is kereshetjük az időjárás állomás segítségével.
– Ébresztés funkció.
– C/F és 12/24 kijelzés.
– Min/Max értékek tárolása
–  Időjárás előrejelzés szimbólumokkal.

Amit jó tudni

Időjárás előrejelzés

A legtöbb időjárás állomás a bázis állomás helyén, az utolsó néhány óra légnyomás alakulásának megfigyelése alapján ad előrejelzést a következő 12 – 24 órára, méghozzá szimbólumok megjelenítésével. Általában 70 % pontossággal “megjósolja” az időt (ami ugye nem rossz). Az első bekapcsolás után 24 órára van szüksége ahhoz, hogy az első időjárás előrejelzéshez a megfelelő adatokat összegyűjtse (tehát az üzembe helyezés után nem fogja azonnal megmondani, hogy holnap milyen idő várható). Nagyobb pontosság síkvidékeken érhető el, hegyvidéken, ahol gyorsan változik a légnyomás, az előrejelzés kevésbé pontos. Ez annyit jelent, hogy ha a napos idő után esős felhő jelenik meg a kijelzőn, az nem jelenti feltétlenül azt, hogy ömleni fog az eső, inkább csak azt, hogy várhatóan rosszabb lesz az idő.

A következő szimbólumok megjelenése várhatók a használat során:

Időjárás szimbólumok

 

 

 

 

 

Rádiójel vezérlésű pontos idő – Felejtsd el az óra átállítást!

Legalábbis manuálisan biztos, hogy nem kell az órát átállítanod, ugyanis magától megteszi azt, méghozzá a DCF rádiójel segítségével. A jelet a németországi Frankfurt közelében lévő Mainflingenben működő adó sugározza ki. A jel hatótávja 1 500 km, de idális esetben 2 000 km is lehet. A DCF-jel tartalmazza a pontos időt (eltérés elméletileg 1 másodperc egymillió év alatt!) és a dátumot. Természetesen elmarad a téli/nyári idő körülményes kézi átállítása is, mivel az átállítás automatikusan megy végbe.

Opcionálisan hozzáadható érzékelők száma

Amennyiben egyszerre több helyről szeretnénk mérési adatokat begyűjteni, abban az esetben lehetőségünk van több külső jeladót csatlakoztatni a bázis állomással. Erre nem mindegyik készülék alkalmas, a fenti táblázatban jelöltük, hogy hány jeladó adható az időjárás állomáshoz maximálisan.

Hőindex – Ahogy érezzük…

Az érzett hőmérséklet sok esetben nem azonos a mért hőmérséklettel, mivel a hőérzethez a levegő páratartalma is nagyban hozzájárul. Például egy forró nyári napot magas páratartalom mellett sokkal melegebbnek érzékeljük, mint alacsony páratartalom esetében, ennek oka nagyon egyszerű: magas páratartalomnál kevésbé van lehetősége a szervetnek izzadással hűtenie magát. Tehát a hőindex az érzett hőmérsékletet írja le a mért hőmérséklet és a relatív páratartalom adatai alapján.

Relatív páratartalom

A telített levegő relatív páratartalma 100%. A relatív páratartalom megmutatja, hogy az adott hőmérsékletű levegő a telített állapothoz képest hány százalék vizet tartalmaz. A páratartalommal érdemes lakáson belül foglalkozni, hiszen számos élettani hatása van. Az ideális páratartalom 40 – 60 % közötti.

Harmatpont

A harmatpontnál, ami meghatározott légnyomás, hőmérséklet és páratartalom találkozása, a páratartalom kondenzálódik és folyadékként csapódik ki (köd, gőz). Ha a vízgőz harmatpontja 0°C alatt van, a kondenzáció hó vagy dér formájában jelenik meg. Egyes időjárás állomások ki tudják számítani ezt a hőmérsékletet (és persze meg is jelenítik).

A következő bejegyzésben a 10 000 – 20 000 Ft közötti időjárás állomásokat elemezzük. További kellemes funkciókkal ismerkedünk meg, illetve találunk majd egy-két olyan terméket, ami kevésbé a funkciók számosságával, hanem inkább a megjelenésével tűnik ki a társai közül (amit persze az ára is jelez majd). 🙂

Hozzászólás

Hozzászólás “Időjárás állomások szemléje I.”

  1. […] az időjárás állomások összehasonlítását “ki mit tud” alapon. Az előző bejegyzésünkben a 10 000 Ft alatti készülékeket vettük számba, most pedig a 10 000 – 20 000 Ft értékű […]

Válasz

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Powered by WordPress | Designed by: wordpress themes free | Find Free WordPress Themes and find best wordpress themes at wordpress 4 themes.