RSS

Megfigyelés távolról – Edimax IC-3115W IP kamera teszt

Mi az az IP kamera? Kezdjük az elején.

Megfigyelés, biztonság vagy rögzítés céljából sokféle kamera használható, viszont ha élőben, távolról szeretnénk nyomon követni az eseményeket (akár otthonunkat, nyaralónkat figyelnénk meg), akkor egy kissé bonyolódik a dolog. Ahhoz, hogy a helyi hálózaton kívülről lássuk az eseményeket, már szükséges egy webszerver, aminek állandóan futnia kell, aktív kell, hogy legyen, ha szeretnénk látni a távoli kamera által sugárzott képet.

Ezzel el is érkeztünk IP kamerák lényegéhez. Az IP kamera egy olyan kamera típus, melyben már van egy beépített “szervergép”, mely saját IP-vel (Internet protokoll) rendelkezik, magyarul nem kell hozzá semmilyen más eszköznek aktívnak azaz bekapcsolt állapotúnak lennie, hogy a közvetített képet láthassuk akár több száz kilométerről vagy a világ másik pontjáról. Egyetlen dolog szükséges a kamerán kívül, ez pedig egy élő internet kapcsolat (ami nyilvánvalóan elhagyhatatlan). Röviden ennyit az IP kamerákról a későbbiekben kitérek a részletekre.

A bemutatásra kerülő, tesztelt kamerám a következő: Edimax IC-3115W. A készülék  ára 19 990 Ft.

Lássuk mit tartalmaz a gyári doboz:

Használati kézikönyv, telepítő CD, LAN kábel (kb. 1 m hosszú), gyári felhasználó névvel és kóddal ellátott kártya, hálózati adapter (230 Volt AC -5 Volt DC), kameratartó állvány, kamera modul

Első lépések – A kamera telepítése

1. Állítsuk össze a kamera állványt.
2. Rögzítsük rá a kamera modult.
3. Csatlakoztassuk a LAN kábellel az internet routerhez a kamerát (amennyiben a későbbiek folyamán wifin keresztül szeretnénk csatlakoztatni a hálózathoz, abban az esetben is szükséges először LAN-on keresztül installálni az eszközt).
4. Csatlakoztassuk a hálózati adaptert először a kamerába, majd a 220 V hálózati aljzatba.
5. Helyezzük be a telepítő CD-t.
6. Indítsuk el a software/driver telepítését (Edit / View / Finder Utility).

Telepítéskor kér tőlünk egy user (felhasználó) nevet és egy jelszót, amit a gyári csomagolásban lévő kártyán találunk (mutatom). Telepítéskor megadhatjuk a kamera nevet és egy eltérő jelszó, miután megadtuk természetesen a gyári usert és passwordot:

Miután feltelepítettük a programot, indítsuk el. A következőt kell látnunk:

Alul láthatunk két ikon: egy nagyítót és egy szerszámkulcsot. A nagyítóval keressük meg a kameránkat. Amennyiben csatlakoztatva van a LAN kábellel a routerhez és a telepítés is megtörtént, ezt kell látnunk ezután:

Miután megjelent a kamera, a szerszám ikonra kattintva elkezdhetjük a további beállításokat. Itt viszont egyből kéri a programunk a felhasználói nevet és a jelszót (amit a telepítéskor megváltoztattunk, ha nem, akkor marad az ami a kártyán van), hogy idegen kezek ne tudjanak módosítást végrehajtani és ne férjenek hozzá.

Miután megadtuk biztonsági paramétereket hozzáférünk a beállításokhoz, ezt kell látnunk:

Itt kiválaszthatjuk, hogy milyen legyen a beépített szerverünk csatlakoztatása. Általában (95%-ban ) a DHCP-t kell választanunk. A statikus IP-t abban az esetben kell választani, ha az internet szolgáltatónkkal megoldható az, hogy állandó, azaz FIX IP-ét kapjon a routerünk. Általában ez vagy plusz költséggel jár, vagy nem is tudják ezt a szolgáltatást biztosítani. Nekem is a DHCP opciót kell választanom, ez csupán annyi hátránnyal jár, hogy a szolgáltató 2-3 havonta egyszer megváltoztatja a router IP címét, amit a router beállításnál tudunk előhívni. A kameránk távoli elérésekor értelemszerűen ezzel együtt az elérési útvonal is változik.

Itt kell majd továbbá beállítanunk, hogy wifis vagy LAN-os kapcsolatban szeretnénk a kameránkat üzemeltetni majd a routerrel (vezetékes vagy vezeték nélküli mód). Én a vezeték nélkülit választottam. Itt jegyezném meg, hogy a vezeték nélkülit csak abban az esetben javaslom, ha van egy kicsit erősebb wifi jelerősséggel rendelkező routerünk (nekem Cisco Linksys EA6500). Amennyiben gyenge a jel, folyton ledobálja és szaggatja majd a képünket és eléggé kellemetlen lehet ez bizonyos esetekben, ilyenkor inkább maradjunk a vezetékes üzemmódnál. Válasszuk ki a kívánt wifi hálózati routert amit érzékel az eszközünk és adjuk meg a hozzá tartozó wifi jelszót.

Honnan tudjuk, hogy sikeresen felcsatlakozott-e a kameránk?

Egyrészt a programunk azonnal kiírja a hálózati csatlakozás módjának megadása után, hogy sikeres vagy sikertelen-e a kameránk csatlakozása. Továbbá a kamera elején találhatunk két darab ledet. A felső kék színű lednek kettős funkciója van: amikor megkapja a tápfeszültséget a kameránk akkor folyamatosan világít, amikor pedig online, internetes hálózatra felcsatlakozott és minden működőképes, akkor pedig villogva jelez. Az alsó led zöld színnel jelez, amikor éppen még nem találta meg az internetes hálózatot, de próbál csatlakozni (hálózatkeresési fázis).

Maga a kamera modul mérete 6,5 x 8 x 2,7 cm, az antenna pedig 7-8 centiméter magas, szép dizájnos darab (eléggé masszív). A képérzékelő 1,3 Megapixel CMOS. A kamerában lévő optika 75°-os szögben lát.

A kamera maximális felbontása: SXVGA, azaz 1280X960, de lehetőség van a VGA 640X480, valamint a QVGA 320X240-es felbontás kiválasztása is.

A frame/secundum (FPS, azaz a kép/másodperc), pedig 30 a maximum amit tud a készülék (kisebb válaszható).

A kamerában mozgásérzékelőt is elhelyeztek a gyártók, ami nagyon hasznos lehet, amennyiben biztonsági kameraként szeretnénk használni. Lehetőség van arra, hogy a kamera, amikor mozgást érzékel felvételt készítsen. Természetesen a kamerában nincs háttértár, se memória kártya fogadási lehetőség. Ebben az esetben kell egy számítógép, mely folyamatosan figyeli a kamerát, és amikor annak a szenzorja mozgást érzékel a felvétel készítést a számítógép végzi (lehet helyi gép vagy távoli kapcsolatban lévő egyaránt). Továbbá lehetőség van arra, hogy egyből egy figyelmeztetést kapjunk e-mailen. Tehát ha mondjuk van nálunk egy okostelefon vagy egy tablet, aminek van a szolgáltató által internetes lefedettsége 3G, wifi vagy bármilyen internet elérhetősége, akkor azon a készüléken egyből kapunk értesítést, ha a kamera mozgásterében valaki elhaladt. A kamera csakis beltéren alkalmazható, mivel nincs védve csapadék ellen, így könnyen beázik.

A kamera hátlapján a következőket találjuk:

Balról jobbra haladva:

WPS (Wi-Fi Protected Setup)reset gomb (amennyiben elfelejtettük a megadott jelszavunkat és az eltér a gyáritól, ezzel tudjuk kiütni). Fontos, hogy ekkor, minden beállítás törlődik és újból el kell végeznünk az egész telepítést.

Power csatlakozó: ide kell a 220 voltos hálózati adaptert csatlakoztatnunk.

LAN: ide pedig a telepítés kezdetekor az internetes LAN kábelt.

A kamera hátlapjának a tetején láthatunk egy fémes belső menetes csatlakozó aljzatot, ebbe tudjuk a kamerához tartozó állványt belehelyezni. Eléggé jó kivitelezésű, gömbcsuklós megoldás van az állványon, így szinte minden irányba kimozdítható a kamera.

A kamera, így néz ki az állványhoz rögzítve:

Hogyan tudjuk megnézni a kamera képet?

A telepítést és az internetes hálózathoz való sikeres kapcsolódást követően kapunk egy IP címet (IP address). Nálam jelen esetben, mint az látható az előző képeken 192.168.1.115 volt. Ezt csakis a local, azaz a helyi hálózaton tudom megnézni, amint egy távoli kapcsoltban vagyok (munkahely, szomszéd, stb.) már nem fogom tudni megnézni a kamerát. Ennek az oka az, hogy ezt a saját routerem adja és ha távoli kapcsolatból szeretnénk nézni a kameránkat, akkor a router konfigolásba bekell lépnünk 192.168.1.1 (router felhasználónévvel és jelszóval), majd ott kell beállítanunk, hogy a kameránk kapjon egy távoli elérhetőséget (ez routerenként más, így ezt nem tudom leírni, hogy hol található). Igazából nem vészes a dolog pár perc keresés után szerintem megtalálható minden esetben.

Ha sikerült ezeket beállítani nyiss meg egy böngészőt és írd be a kamera IP címét (pl.: 192.168.1.115 helyi hálózaton, 92.245.302.15:4444 távoli hálózaton) és a következőt kell látnod (user és jelszó megadása után természetesen):

Ez a kamera alap interface-e (kezelőfelülete). Itt tudsz minden infót lekérni, beállítani a kamerádhoz. Network alatt az internetes kapcsolatok beállításait látod, wireless alatt ugyanez, csak a vezeték nélküli beállítások jelennek meg. Igazából itt nem térnék ki minden egyes menüpontra, csak kettő lényegesre, a többi az már egyéni kérdés, hogy kinek mire van szükséges. Az első a Video menü alatt a resolution (felbontás/képfrissítés beállítása, módosítása):

A másik pedig a Users fül, ahol be tudunk állítani különböző profilokat userekhez, más és más jogosultságokkal. Pl.: valaki csak vendégként nézheti a kamerát, van aki operátori jogokkal bírhat (mindenhez hozzáfér), sőt tiltani, bannolni is lehet, ha valakit nem szeretnénk, hogy hozzáférjen a sugárzott videóhoz:

És akkor jöjjön néhány próbakép, amit én készítettem. Készítettem egy sötét szobásat és egy nappali fényeset is, hogy látszódjon, hogy milyen fényviszonyokhoz, hogyan alkalmazkodik a kamera (bár ez is állítható a kezelő felületen, az élesség, kontúr, világosság balance).

Nappali fénynél:

Sötétben:

Amit még nem említettem meg, az az, hogy mind androidra, mind IOS-re letölthető teljesen ingyenesen egy applikáció (EdiView), melynek segítségével, nyomon tudjátok követni bárhol is legyetek a kamerát. Természetesen a kép elforgatható teljes képernyőre, csak akkor a kezelő felület nem látszódik (gondoltam megmutatom azt is). Erről is készítettem egy sötét szobás képet (IOS version):

Összegezve a kamerát, szerintem iszonyatosan sokat tud és eléggé a helyén van minden. Ha csak arra gondolok, hogy egy sima jobb minőségű webkamera 10 000 Ft körül kapható, akkor ennek a duplájáért nem kevés plusz szolgáltatást kaphatunk. Csakis ajánlani tudom, nekem tetszett a termék 1-10 es skálán 9,5! 🙂

Íme egy rövid videofelvétel:

 

 

 

 

Hozzászólás

hozzászólás 2 “Megfigyelés távolról – Edimax IC-3115W IP kamera teszt”

  1. Szántó Zoltán szerint:

    IP kamera ide vagy oda, de a vezetéke miatt így is falat kell fúrni vagy kábelcsatornát tenni. Gondolkodtam én is ilyenben, de szerintem jobb megoldás az akksis mini kamera. 12-ért vettem a Titkoskamerán és tökéletesen bevált azóta is.

Válasz

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Powered by WordPress | Designed by: wordpress themes free | Find Free WordPress Themes and find best wordpress themes at wordpress 4 themes.