RSS

Mire jó a merevlemez konverter?

A következőkben a saját merevlemez konverteremet mutatom be nektek (Digitus USB 2.0 IDE/SATA). A konverter elsősorban a számítástechnikában érdekeltek számára lehet érdekes (amatőr és komoly számítástechnikai jártassággal rendelkezőknek egyaránt).

A Digitus USB 2.0 IDE/SATA konverter helyett most az USB 3.0 változat kapható, de mivel működésben nem tér el a 3.0 a 2.0-tól (adatátviteli sebességben gyorsabb a 3.0 és több merevlemez csatlakoztatható), ezért ezt a leírást a 3.0-sok is bátran elolvashatják. 🙂

A doboz tartalma:

Digitus USB 2.0 IDE/SATA merevlemez konverter - A doboz tartalma

– Hálózati 220 voltos tápegység adapter
– Hálózati kábel (220-as adaptertől a winyó tápellátásához)
– SATA kábel
– SATA 5,25” tápellátó vezeték
– 2,5” merevlemez tápellátó vezeték
– Használati útmutató
– Telepítő CD (nem szükséges a telepítése Win7-nél)
– USB-s dokkoló egység (ezen található 3 csatlakozó winyó típustól függően 2,5” vagy 3,5”-os és a SATA aljzat )

Mire is használható az eszköz?

Az adatmentés, adatmásolás korunk kihívása. Mindenki tárol a számítógépén videókat, fényképeket, egyéb dokumentumokat, és aki legalább egyszer már átélte az „elszállt a winyóm a családi képeimmel együtt” érzést, az már biztosan beszerzett magának egy-két plusz adatmentésre, tárolásra szolgáló winchestert. Itt jön képbe a merevlemez konverter: ha bármikor adatot szeretnénk másolni a winyóra, vagy éppen visszamásolnánk a számítógépünkre néhány fotót, dokumentumot róla, nem kell rögtön szétkapnunk a gépünket, hogy belehelyezzük a winyót: ezzel a praktikus konverterrel rögtön ráköthetjük a merevlemezt a gépünkre, csak egy szabad USB csatlakozó kell hozzá.

Tehát a termék nem elhanyagolható előnye, hogy nem kell a számítógépet szétszerelnünk (5-10 perc helyett, 5 másodpercet vesz igénybe), csupán egy USB 2.0 (vagy USB 1.1-el is kompatibilis, nyilván akkor lassabb az adatforgalom) csatlakozó segítségével egyből ráköthetjük a merevlemezünket (legyen az bármilyen típusú). Mondhatjuk erre, hogy ennek mi értelme, hiszen az adatmentést, másolást egy memóriakártyával is meg tudjuk tenni. Nos igen, maximum 32 vagy 64 gigáig léteznek memóriakártyák méregdrágán, nos egy nagyobb winyó esetén, pedig már terabyte-okról beszélünk.

Természetesen ennek a dolognak is van hátránya. Mivel USB 2.0-ás csatlakozásról beszélünk, így az adatsebesség nem lesz olyan gyors, mintha közvetlenül a számítógép belsejére a normál IDE vagy SATA kábelre tettük volna a winyónkat. Mivel itt adott a maximális adatsebesség, hiába tudna többet a gépünk az USB 2.0 lekorlátozza azt. Most pontos adatsebességbe nem mennék bele, mivel ezt több dolog is meghatározza, egyrészt, hogy melyik USB csatlakozód van (1.1 vagy 2.0), valamint a winyó csatlakozása is (IDE vagy SATA), valamint még a fordulatszám is befolyásolja. Egy jobb típusú wincsinél értem ez alatt, pl. SATA csatlakozós, 7400 fordulat/percesnél, az írási sebesség 25-30 megabyte/sec, az olvasási ennek akár a másfél, kétszerese is lehet. Azért ez annyira nem vészesen lassú szerintem.

Hogyan csatlakoztassuk a termékhez a merevlemezünket?

Nos először is bemutatom közelebbről a termékhez gyárilag csomagolt adapter készleteket:

Digitus USB 2.0 IDE/SATA konverter

A legelső lépésként erre az adapterre kell rácsatlakoztatnunk a merevlemezt. Itt 3 lehetőségünk van. Az USB csatlakozó egyértelműen a gépre megy (asztali vagy notebook). A két szélen látható IDE csatlakozók, pedig vagy a 2,5” vagy a 3,5”-os merevlemezekhez jók. Általában a 40 pólusú, azaz a nagyobbik csatlakozót kell használnunk 90%-ban, a 2,5”-os winyók laptopokban vannak főként, de ezek ritkábbak bár ettől függetlenül lehetőségünk van ezt is rácsatlakoztatni. Két LED található a dokkolón az egyik akkor világít, ha a táp aktív, a másik értelemszerűen, amikor a winyónk dolgozik.

Világító LED-ek

Abban az esetben, ha SATA-s merevlemezünk lenne a dokkoló alján találhatjuk a SATA csatit. Ebben az esetben erre kell rácsatlakoznunk a következő kábel segítségével (sima egyszerű SATA-SATA kábel).

SATA kábel

Nos ezek lettek volna az adatcsatlakozó típusok, most jöjjenek a tápcsatlakozó felőli adapterek.

Tápcsatlakozó kábelek

A 220 voltos külső táp, mely a szabványos számítógépes tápcsatival végződik (már lekorlátozva a stabilizált 12 voltra). Amennyiben sima IDE-s merevlemezt akarunk rákötni, akkor ezt már direktbe rá tudjuk tenni a winyóra és ez üzemkész lesz. Ha SATA-s lenne a harddrive, akkor kell hozzá egy kis tápadapter:

Tápadapter

Az fogja a régebbi klasszikus 4 pólusú tápkábelt átalakítani nekünk SATA-s verzióra. Innentől kezdve ez is működő képes lesz már.

A termékhez még kapunk egy gyári kézikönyvet, valamint egy termékismertető, telepítő CD-t, amit WIN7 alá én nem tettem fel és egyből felismerte a rákötött winyókat, gond nélkül futott vele minden. Ha esetleg korábbi oprendszerek alatt akarnátok használni, a merevelemez konvertert, akkor már lehetséges, hogy szükségetek lesz rá.

Telepítő CD

És végezetül az összhang, így kell kinéznie a terméknek működés közben, én a régebbi 160 gigás Samsung IDE-s wincsim tettem rá a laptopra filmek másolása végett…

Működés közben

A terméknek megvásárolható egy nagyobb, okosabb, gyorsabb testvére, a Digitus USB 3.0 IDE/SATA konverter 12 990 Ft-ért. Itt a fő eltérés az, hogy ez már kezeli az USB 3.0-át (jóval gyorsabb adatforgalom), valamint egyszerre több merevlemezt is tud már kezelni.

Digitus USB 3.0 IDE/SATA konverter

 

 

Hozzászólás

hozzászólás 2 “Mire jó a merevlemez konverter?”

  1. Marjai László szerint:

    Üdvözlet!
    Mennyibe kerül és hogyan lehet hozzájutni?
    Marjai L

Válasz

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Powered by WordPress | Designed by: wordpress themes free | Find Free WordPress Themes and find best wordpress themes at wordpress 4 themes.