RSS

Nem csak egy töltő – Voltcraft IPC-L1 intelligens akkumulátor töltő

Akkumulátor töltőAz előző bejegyzésünkben bemutattuk az akkumulátorokat, most pedig a Voltcraft IPC-1L intelligens, processzor vezérelt akkumulátor töltőt teszteljük. A termék ára 9 990 Ft.

Voltcraft IPC-L1 intelligens akkumulátor töltő

 

A gyári doboz tartalma: töltő készülék, hálózati adapter, kézikönyv

Milyen típusú akkumulátorokat tölthetünk a készülékkel?

A készülékkel AA és AAA méretű akkumulátorok tölthetők. A cella típusa lehet NiCd (nikkel-kadmium) vagy NiMH (nikkel-metál-hidrid). A töltő túlmelegedés elleni védelmet tartalmaz magában: amikor a töltési folyamat lezárult, automatikusan átkapcsol a készülék töltésfenntartó szintre.

A töltés

A készülékkel 3 különböző töltőáram közül választhatunk: 200, 500, 700 mA. Amennyiben időnk engedi célszerű mindig a legalacsonyabb töltőáramot kiválasztani, amivel nagymértékben kíméljük és hosszabbítjuk az akkumulátorok élettartalmát.

A készülék bemutatása, ismertetője

Voltcraft IPC-L1 akkumulátor töltő működés közben

Mint látható a készüléken található egy LCD kijelző, mely (véleményem szerint) pont megfelelő méretet kapott a modulon. Könnyen és egyszerűen leolvasható róla minden adat, ami szükséges lehet számunkra. Ezen kívül találhatunk még a készüléken 7 darab nyomógombot: a kijelző felett 4 darabot (1-2-3-4) és a kijelző alatt 3 másikat (CURRENT, DISPLAY, MODE).

Miért fontos az egyedi rekeszfelügyelet?

A készülék egyedi rekeszfelügyelettel van ellátva, ami azt jelenti, hogy az akkumulátorokat külön-külön tölti (cellánként). Ez azért jó, mert a töltők nagy százalékban csak párosával tudják tölteni az akkumulátorokat, és abban az esetben, ha az egyik aksit feltölti a készülék, a töltő általában lekapcsolja mindkét akkumulátort, holott a másik még lehetséges, hogy csak 60-70%-on áll a maximális töltési szintjéhez képest. Tehát ez egy nagyon fontos és lényeges funkció ennél az eszköznél. Arról nem is beszélve, hogy a kiválasztó gombokkal (1-2-3-4) egyesével más és más beállításokat, ellenőrzéseket tudunk végrehajtani a behelyezett akkumulátorokkal.

Hogyan kezdjük el a töltést a készülékkel? További paraméterek leolvasása, beállítások töltés közben. 

Miután behelyeztük az aksikat a készülékbe (lehet akár egyszerre vegyesen is, kapacitástól és mérettől függetlenül) 8 másodpercig a CURRENT gomb megnyomásával tudunk a töltőáram közül választani (200-500-700 mA). Miután kiválasztottuk, pár másodperc után elkezdődik a töltés az általunk beállított értékkel. Ez után a kijelzőn látjuk, hogy mennyi mA-t töltött már bele az aksiba a töltőnk. A DISPLAY gombbal tudunk változtatni a kijelzőn megjelenített paraméterek között. Információt kaphatunk a töltőáramról, a csatlakoztatott feszültség értékről, a már töltött kapacitásról, valamint a lefutott töltési időről.

És itt jön a legérdekesebb része a készüléknek. Sokan egy akkumulátortöltőtől csak azt várják el, hogy feltöltse az akkumulátoraikat. Ez érthető, mivel erre találták ki készüléket. Azonban ez a modell több mint egy hagyományos töltőkészülék. A MODE gomb megnyomása után, ha egy másodpercig lenyomva tartjuk a következő funkciók közül, tudunk választani:

>> Töltési üzemmód (CHARGE)
>> Kisütési üzemmód (DISCHARGE)
>> Frissítési mód (DISCHARGE REFRESH)
>> Teszt üzemmód (CHARGE TEST)

A kiválasztott üzemmód, természetesen leolvasható a kijelző aljáról. Akkor menjünk bele ezekbe külön-külön, hogy melyik funkció mit is takar és mire is jó tulajdonképpen.

Töltési üzemmód (CHARGE)

Ez igazából nem jelent semmi extra funkciót. A töltési üzemmód a sima akkumulátor feltöltési mód a kiválasztott töltőárammal.

Kisütési üzemmód (DISCHARGE)

A kisütési üzemmód nem más, mint az akkumulátor kisütése, lemerítése alacsony szintre a memória effektus minimalizálására. Lényegében ez azt jelenti, hogy az aksit úgy meríti le a készülék, mintha egy fogyasztóba tennénk bele. Annyi az előnye, hogy gyorsabban lemeríti az akkut és mélyebb szintre le tudja vinni a kapacitást. Ezalatt azt értem, hogy ha beletesszük az akkut például egy olyan eszközbe, aminek nagyobb az áramfelvétele (fotógép, mp3 lejátszó, stb.), lehet, hogy az eszközünk már meg se nyikkan vele, holott az akkumulátor még 60-70%-on áll. Nos ezt a töltöttségi szintet a töltőnk lemeríti megközelítőleg majdnem 0%-ra. Sokakban felmerülhet a kérdés, hogy ennek ugyan mi értelme van? Nagyon is van értelme, mégpedig a következő: ha folyamatosan vagy gyakran egy olyan készülékben használjuk az akkut, amely nem meríti le szinte teljesen, akkor 30-40% alá sosem fog merülni az aksink, és mindig csak rá kell töltetünk. Az akkumulátornak így nagyon nagymértékben romlik az életciklusa. Célszerű 3-4 havonta egyszer mindig ráfuttatni egy ilyen üzemmódot, ha azt szeretnénk, hogy minél tovább és jobb teljesítményt tudjunk kinyerni az akkumulátorainkból.

Frissítési mód (DISCHARGE REFRESH)

Ez az üzemmód a maximális kapacitásra való felfrissítést készíti elő nekünk. A frissítési módban a következőt fogjuk tapasztalni: a készülék többször feltölti, majd kisüti az akkumulátorokat. Ennek az a célja, hogy a régen nem használt, sokáig üzemen kívüli, öregebb típusú akkumulátorainkat ismételten optimális állapotba hozza vissza. Mivel ha egy akkumulátor sokáig egy helyben (üzemen kívül) áll, akkor annyira leeshet a benne lévő kapocs feszültség, hogy egy sima gyorstöltés után nem lenne használható, vagy akár pár perces üzembe helyezése után már le is merülne. Ez egy lehetőség, hogy a régebbi, idősebb aksikat valamennyire felfrissítse nekünk, hogy azok még használhatók legyenek. Természetesen a frissítés nem minden esetben működik sajnos, de egy próbát úgy gondolom, hogy miden esetben megér, mielőtt a veszélyes hulladék kukába helyeznénk az akkukat.

Teszt üzemmód (CHARGE TEST)

Ez a funkció az akku kapacitásának ellenőrzésére szolgál (mAh). A teljes feltöltés után a kisüthető kapacitási értéket jeleníti meg nekünk a kijelzőn keresztül a készülékünk. Ebből információt kaphatunk az aksink jelenlegi állapotáról, valamint, hogy használható e még az akkumulátor, és hogy valóban tudja-e azt a kapacitást, amit a gyártó megadott.

Amennyiben hibás, vagy cellazárlatos akkumulátort tennénk a készülékbe, akkor a kijelzőn a csatlakoztatást követően pár másodperc elteltével a NULL felirat jelenik meg (ez minden üzemmódban él).

Túltöltés védelem

Miután a töltő feltöltötte az akkumulátort a kijelzőn a FULL felirat lesz olvasható. Ekkor a készülék átkapcsol, és áramimpulzusokat küld az akkumulátorokra, melyek a töltési szinten tartják az aksit, de nem töltik túl. Ez azért fontos, mert ha tegyük fel elmegyünk otthonról és rajta hagyjuk az aksikat a töltőn, vagy éppen nem figyelünk rájuk, akkor sem lesz baja az akkumulátoroknak és nem is fognak visszamerülni az állásban.

A töltési idő kiszámítása

A töltési idő a töltési áramtól függ. Minél nagyobb a töltőáram, annál rövidebb lesz a töltési idő, viszont annál jobban rongálódik az akkumulátorunk belső cellája. Rövid töltési idő = rövid akkumulátor életciklus, hosszú töltési idő = hosszú akkumulátor életciklus. 

Példa:

Tételezzük fel, hogy 2400 mAh-ás AA-s akkut töltenénk 200 mA-es töltőárammal:

2400/200= 12, azaz 12 óra alatt fogja a készülék kb. feltölteni az akkut (becsült idő +-1 óra lehet eltérésben).

Elégedett vagyok 🙂

Végezetül: a termékkel nagyon meg vagyok elégedve, iszonyatosan univerzális a tudása. Nem csak egy töltőkészüléknek, hanem egy akkumulátor újjáélesztőnek, karbantartónak is nevezném. Mindent tud szinte, amellyel megóvhatjuk az akkukat. Bátran ajánlom mindenkinek. Az ára talán egy picit soknak tűnik, viszont a készülékért kiadott összeg nagyon hamar meg fog térülni a későbbiekben töltött, kisütött, frissített aksik által.

Bemutatok röviden pár hasonló intelligens, processzor vezérelt töltőt

VOLTCRAFT IPC-1 – 17 990 Ft

Voltcraft IPC-1 töltőEz a készülék a nagyobb testvére a fentiekben bemutatott terméknek. Amivel többet tud ez a töltő, azok a következők: nagyobb töltő áram (1500 mAh), de ezt eleve nem nagyon preferálom, valamint a plusz kiegészítőket találtunk a gyári csomagolásban (horozó táska, elem átalakó adapterek (4-4 db góliát és baby akkuadapter)) és kapunk még a töltő mellé 8 darab 2 500 mAh AA méretű akkumulátort is.

 

 

 

VOLTCRAFT Charge Manager 410 – 12 990 Ft  

Voltcraft Charge Manager

Ezzel a töltővel már tudunk NiZn, azaz nikkel-cink akkumulátort is tölteni. Valamint lehetőségünk van 12 V-os szivargyújtó csatlakozón keresztül üzemeltetni a készüléket.

 

 

 

 

 

VOLTCRAFT Charge Manager 420 – 14 990 Ft

Voltcraft Charge Manager 420

Az előző termék utódja, amit kiegészítettek még egy USB töltési kimentettel, amin keresztül tölthetjük akár a mobiltelefonunkat, MP3 lejátszónkat, stb.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hozzászólás

hozzászólás 13 “Nem csak egy töltő – Voltcraft IPC-L1 intelligens akkumulátor töltő”

 1. Kindless Kindle szerint:

  Érdekes cikk, nem is tudtam hogy létezik a kisütés, pláne azt nem, hogy ilyen fontos. Miért kapcsol ki pl. a fényképezőm annak ellenére, hogy még 60-70%on áll az akksi?

  • Electronic Géza szerint:

   Vannak olyan eszközök, amik nagyon érzékenyek a kapocsfeszültségre. A sima alkáli vagy tartós elemeknek 1,5 volt a feszültsége 1 cellának, amennyiben 2db elemes a gép akkor az 3 voltot igényelne, ha netán még több mondjuk 4 darab, akkor 4*1,5 volt azaz 6 volt kell a kütyünek. Akksiknál sajna nem 1,5 volt hanem csak 1,2 volt egy cellának a kapocsfeszültsége. Nos ez azt jelenti, hogy az eszköz nem kapja meg a 3 voltot, csupán csak 2,4 volt vagy ha 4 darab akkor a 6 volt helyett csak 4,8 voltot ad le az akkucellék összege. Ez lehet az oka feltételezem. Ebben az esetben sajnos nem tudunk akkiskat használni, illetve csak 1,5 voltos RAM alkáli tölthető elemeket. Ezek elönyük : 1,5 volt cella fesz. Hátrány: 30-50 töltés és kuka, valamint spéci töltőt igéyelnek.

 2. Jószef szerint:

  VOLTCRAFT IPC-1 az nem tiszta hogy akkor ezzel a töltővel lehet góliát illetve baby elemet is tölteni ?? Vagy mire szolgál az adapter hogy teszem be ??

  • Electronic Géza szerint:

   Kedves József, Igen, lehet, a termék adalapján pedig láthatja a góliát és baby elem adaptert a termékfotókon és a használatiban részletezven van hogyan kell használni. Üdv: Géza

 3. József szerint:

  Megvettem 3 hete a Voltcraft IPC-L1 akkumulátor töltőt.

  Sajnos elértettem a baby illetve Góliát elemekre vonatkozó beírásokat, merthogy ezeket nem lehet tölteni vele, hanem ceruza akkumulátorokat, lehet betenni adapterrel fentiek helyett a készülékekbe. Mivel egy baby elem 4500 mah egy ceruza akkumulátor 2500 mah ezért ez szerintem nem nagy élmény lehet, ha ezzel kapcsolatban valamit rosszul tudok vagy értek örülnék a javításnak felvilágosításnak.

  A fenti cikkben leírtakat mind megtapasztaltam 15 db kidobásra szánt akkumulátorom volt (1000 mah – 2000 mah – 2500 mah vegyesen) egy 1000 mah –órásat tudott csak 250 mah –ra formázni az összes többit teljesen felújította, ezzel már vissza is hozta az árát.

  A töltő kiváló nagyon meg vagyok vele elégedve, azt meg hogy mennyire tartós majd az idő dönti el.

  Köszönöm a fenti cikket sokat segített abban, hogy megértsem miért is jobb egy ilyen töltő, mint a kommersz töltők örök hála a fáradozásodért.

  Üdvözlettel József

  • Electronic Géza szerint:

   Köszönjük a pozitív kritikát! Az IPC-1-re kérdezte, azzal igen, lehet tölteni a goliát és baby elemeket, de az IPC-L1-el nem. Üdv: Géza

   • kogabe szerint:

    Az IPC-1 fizikailag ugyan akkora, mint a kistesó, az 1-L, ergo kizárt, hogy baby, iiletve góliát elem tölthető vele, mert nem fér be.

    • Electronic Géza szerint:

     Kedves Kogabe!
     Pedig a gyártó ad hozzá adaptert még a leírás (“ADAPTEREK „C” ÉS „D” TÍPUSÚ AKKUKHOZ
     (TARTOZÉK)”) és a gyártó képei alapján is.
     Üdv:
     Géza

     • kogabe szerint:

      Sajnos pont a helytelen fordítás miatt félrevezető a gyár leírása.
      Ezek az adapterek nem arra valók, hogy C és D típusú akkukat tölthess vele az IPC-1-ben, hanem arra, hogy az AA méretű akkut az adapterbe helyezve C vagy D méretűre “növelje” a méretét. Itt van róla nagyobb kép:
      http://www.kulda.armac.cz/voltcraft-ipc1/voltcraft-ipc1_07.jpg
      Ami sajnos nem segítség annak, aki pont a jóval nagyobb kapacitás miatt használna C vagy D akkukat.

 4. József szerint:

  Üdv!Az lenne a kérdésem hogy meddig őrzi meg a töltöttségét az akku?Ennél is lemerül 1-2 nap alatt ha nem használom?

  • Electronic Géza szerint:

   Kedves József!
   Az akku töltöttsége nem a töltőtől, hanem az akkumulátor tulajdonságaitól függ (milyen régi, hány amperórás, stb…). A készülékkel viszont egy régebbi akkumulátor is feltölthető.

   • József szerint:

    Úgy értettem hogy feltöltöm az elemet és nem rakom bele semmibe!Mert a régi töltőkkel ha feltöltöm és nem teszem be semmibe akkor is lemerül 1-2 nap alatt!

 5. TriZerge szerint:

  Üdvözletem!

  Szeretnék egy jó töltőt venni, de most dilemmában vagyok melyik lenne a jobb, a Voltcraft IPC-1L vagy a Voltcraft Charge Manager 410?
  Azon kívül, hogy az utóbbi tölt NiZn akksikat van valami egetverő különbség a két töltő között?

Válasz

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Powered by WordPress | Designed by: wordpress themes free | Find Free WordPress Themes and find best wordpress themes at wordpress 4 themes.