RSS

OREGON ATC 9K ACTION SPORTKAMERA – FÖLDÖN, VÍZEN, VÍZBEN, LEVEGŐBEN…

A most bemutatásra kerülő termék sok olvasó számára lesz „nyálcsorgató”, ebben biztos vagyok. A bejegyzés egyetlenegy negatívuma a termék ára lesz, ezért azt utoljára hagyom…

Nagyon sokat szoktam magamban töprengeni azon, hogy bizonyos dolgokat de jó lenne megörökíteni valamilyen videó rögzítő eszközzel. Nos, én azt hiszem megtaláltam a számomra legjobb felvevőt, mely nem más, mint az Oregon ATC 9K action kamerája. A kamera megfelel minden körülménynek, legyen az bármilyen extrém sport, túrázás, búvárkodás, szörfözés, vitorlázás, motorozás de a bázisugrók számára sem fog csalódást okozni a készülék.

Oregon ATC9K sportkamera

A kamera főbb jellemzői a következők:

Vízálló, belső akkumulátoros (cserélhető, USB-n keresztül tölthető), közvetlen mini HDMI kimenet, 103 x 40 mm fizikai méret, 5 Megapixel CMOS érzékelő optika, támogatja a magasabb osztályú mikro SD/SDHC kártyákat (32 Gigáig, nem tartozék), maximális felbontás 1920 x 1080 pixel (30 kép/sec), rögzítési formátum: MOV, hátoldalon található egy színes LCD kijelző is (320×240 felbontással bír), fixfókusz tartománya 3 métertől a végtelenig, kimeneti monitor interface HDMI 1.3, infra távirányító.

Most pedig lássuk a doboz (nem kis) tartalmát:

Oregon ATC kamera - A doboz tartalma

Szoftver telepítő CD, tok, HDMI – mini HDMI kábel, USB – mini USB kábel, lencse illetve LCD kijelző védősapkák, infra távirányító és a hozzá tartozó gombelem (CR2032), sisak rögzítő, tölthető akkumulátor, kormányrúdhoz rögzítő elem, 1 pár tépőzáras rögzítő, 2 darab (1 nagyobb és egy kisebb) gumis ragasztópad, tartó a rögzítő állványhoz, 1 darab tépőzáras szíj és 1 darab gumiszíj, valamint a kézikönyv.

A kamera tulajdonságai, funkciók

Maga a készülék roppant kicsi és könnyű, 100-130 gramm lehet akksival együtt, így a súly is 5 csillagot érdemel. A kamera váz viszont műanyagból van, úgyhogy figyelnünk kell, hogy nehogy odacsapjuk valahová, még ha viszonylag masszív az egész váz, akkor is ügyeljünk rá.

Oregon ATC 9K sportkamera kézben

A kamera hátoldalán láthatjuk az LCD kijelzőt, amiből maximálisan mindent kihoztak a tervezők. Alatta 5 darab kisebb sárga gomb helyezkedik el, mely a menünavigálásra, beállításokra szolgál. Hogy melyik gomb pontosan mit csinál, ebbe most nem mennék bele, röviden annyit róluk, hogy van ki- és bekapcsolási lehetőség, a menüben le- és fellépkedés, törlés, memória kártyán lévő file-ok megnyitása…(stb.) vezérelhetjük innen. Fontos még megemlíteni, hogy a kijelzőn természetesen működik az úgynevezett „live view” nézet. Ez azt jelent, hogy az élőképet mutatja, tehát láthatjuk, amit valóban rögzít a kamera. Ez lényeges, mert láttam már készüléket, amin csak vissza tudtuk nézni az adott felvételt, vagy képet és az élő nézet nem működött rajta.

Oregon ATC 9K sportkamera hátoldala

A kijelzőn a következő adatokat tudjuk leolvasni alapképernyőn:

A jobb és bal felső sarokban a fényképkészítés és a videó rögzítés felbontás minőségéről kaphatunk információt (pl. FullHD, 5MP felirat).

A felső sor közepén, pedig az aktuális EV értékről kaphatunk infót. Alaphelyzetben 0-án van, de ezt manuálisan módosítani tudjuk (ha sok vagy kevés a fény).

A kijelző közepén bal és jobb oldalon még információt kapunk, arról, hogy van-e a kamerában memória kártya illetve az aktuális WB (White Balance – fehéregyensúly) értékről is tájékozódhatunk.

A kijelző alján a legfontosabb adatokat láthatjuk, például, hogy mennyi még a hátralévő idő, amit rögzíteni tudunk a bent lévő memória kártyára az aktuális felbontásban. Továbbá itt kapunk értesítést arról, hogy az úgynevezett G szenzor aktív-e vagy sem (ez elvileg a G-Force szóból ered: amikor hirtelen gyorsulás vagy gyorsan mozgó tárgyat követnénk, nem fog elmosódni a kép amikor azt rögzítjük ha aktív ez a funkció, ezt másol egyszóval kép stabilizátornak hívják). Tájékozódhatunk még az akkumulátor aktuális állapotáról (mennyi töltés van még benne).

Alapkijelzőn ezek lennének a normál beállítások mellett. Persze van még jó pár ikon, melyeket ha manuálisan aktívvá teszünk, akkor kijelzésre fognak kerülni (pl. éjszakai felvétel funkció, aktív GPS jel (ha van modulunk hozzá)). A kijelzőn szerintem minden egyértelmű és pont azok az információk vannak rajta, amik szükségesek, úgyhogy ez nálam megint csak 10 pontosra sikeredett.

Pár extra funkció:

Mint írtam már, a kamera vízálló, azonban itt is vannak merülési határok. A készüléket maximum 20 méter mélyre vihetjük magunkkal a víz alá. Továbbá van egy beépített kis lézerdióda az optikában, amely a pontosabb iránybeállítást szolgálja (amennyiben embert filmezünk, vagy fotózunk célszerű kikapcsolni ezt a funkciót). Ennek az időzítését (5-10 másodperc) állítani tudjuk, valamint ki is kapcsolhatjuk ezt a funkciót. Amennyiben fotózni szeretnénk lehetőségünk van az időzítésre is (szintén 5-10 másodperces késleltetés). Amikor felvételt készítünk a kijelzőn villogni kezd egy piros kör és a kamera elején pedig egy piros led világít folyamatosan. Fotózás után az elkészített kép pár másodperc erejéig megjelenik a kijelzőn.

Az akkumulátor típusa, töltése:

A géphez egy 3,7 Voltos 1050 mAh-s lithium polymer akkumulátort adnak, ami utánrendelhető, beszerezhető. Az akkumulátor töltését kétféleképpen oldhatjuk meg: vagy egy számítógép közvetlen USB portjáról vagy egy 230 Volt – USB adapterrel.

Videó kimenet:

Ha közvetlen televízión akarjuk megnézni a felvételeinket, erre is van lehetőségünk. A gyári dobozolásban találunk egy HDMI – mini HDMI kábelt, melynek segítségével meg tudjuk nézni a felvételeket egy televízión is akár (feltéve, ha van a készüléken HDMI bemenet).

A videó rögzítések felbontása a következő lehet:

1080P = 1920×1080 pixel (16:9), 30 kép/másodperc ~ 12 Mbit/s
720P = 1280×720 pixel (16:9), 60 kép/másodperc ~ 12 Mbit/s
720P = 1280×720 pixel (16:9), 30 kép/másodperc ~ 8 Mbit/s
WVGA = 848×480 pixel (16:9), 60 kép/másodperc ~8 Mbit/s

A készülékben a beépített mikrofon eléggé érzékenyre sikerült (manuálisan állíthatjuk a finomságát menüben). Kamerás visszajátszásnál még egy kis beépített mono hangszóró is szól. Ez megint csak plusz pont: nem csak a képet látjuk, még a hanganyagot is hallhatjuk.

Kiegészítők

Az infrás távirányítóval is megvagyok elégedve. De mivel infráról beszélünk (rádiós jobb lenne), így annyit meg kell jegyeznem, hogy az infravevő közvetlen az optikai frontlencsénél van elhelyezve, így csak akkor tudunk vele navigálni, ha a készülék felénk néz (hátulról nekem nem megy). Maga a gombok elhelyezése korrekt: jóformán ugyanazok az ikonok és funkciók láthatóak el velük, mint a hátlapon a kijelző alatt, illetve magán a kamerán.

Infrás távirányító

A rögzítő elemekből is bő választék ál a rendelkezésünkre: állványhoz adapter közdarab, sapkarögzítő, kerékpárváz rögzítő, tépőzáras, gumis szíjak és egyéb gumis tapadó lapkák.

Tartó elemek extra körülményekhez

A készülékhez gyárilag mellékelnek egy telepítő szoftvert és egy jó combos kézikönyvet, ami segít eligazodni a részletekben.

CD, használati útmutató

 

Mint látható ez a kamera felső kategóriás action kamera, extrém felhasználási területekhez:vízen, vízben, földön vagy levegőn. A készülék ára ennek megfelelően 74 990 forint. A kamera felhasználási területe korlátlan, minden korosztály számára könnyen kezelhető, a minősége megbízható.

Oregon ATC 9K kamera – Vízen, vízben, földön és Budapesten 🙂

http://youtu.be/mVeM2nzj6Ow

Hozzászólás

Válasz

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Powered by WordPress | Designed by: wordpress themes free | Find Free WordPress Themes and find best wordpress themes at wordpress 4 themes.