RSS

SZÓRAKOZTATÓ ÁRAMKÖRÖK – ROBOTHANG GENERÁTOR

Felnőttek és gyerekek számára is garantáltan igazi szórakozást nyújt a következőkben bemutatott áramkör (az egyik kedvencem), a hangtorzító (robothang generátor).

Az áramkör neve, típusa: hangtorzító (robothang generátor). Az áramkört a velleman gyártja MK171-es típusszám alatt (2 990 forint).

Az áramkör paraméterei:

A panel fizikai mérete 77×46 mm és kb. 25 mm magas.

Nyers nyák

A szükséges tápellátás 9 Volt (az elem nem tartozéka a gyári csomagolásnak). A panelnak az általam kimért áramfelvétele 300 mA. A maximális leadott teljesítmény az 1,5 Watt. Az áramkört bátran ajánlom kezdők számára is, összeszerelése nem nehéz, egy amatőr, kezdő számára is összeállítható akár 1-1,5 óra alatt.

Alkatrészek

Az áramkör bemutatója, ismertetője:

Az áramkörön található kondenzátor mikrofon a normális beszédhangunkat eltorzítja (nagyon jó minőségben) más és más robothangokra. A kihozható effektszám szinte végtelen, mivel minden egyes effektnél külön-külön lehet még a hangszintet és a vibrációt is konfigurálni (Pitch – le fel gombok, Vibratio gombbal). A robot gombbal tudunk az előre betáplált hangok között lépkedni. A képen ezen kívül láthatunk még két potmétert. A gombok melletti kimeneti hangerő szabályzására szolgál, míg a kisebb trimmer potival a mikrofon érzékenységét tudjuk finomítani ízlésünk szerint. Bal oldalt még egy pici tolókapcsolót is láthatunk, amely értelemszerűen a tápfesz leválasztására szolgál, így rajta hagyhatjuk nyugodtan az elemet, az nem fog lemerülni. Visszajelző piros led világít, amikor a készülék be van kapcsolva.

Kapcsolók

A hangszóró kimenetre kell egy lehetőleg 4-8 ohmos hangszórót kötni. Polaritásra ügyelni kell (+/-). A mellékelt képen ajánlok egy hangszórót LSM-S20K 8 ohm, 2 Watt, 75 dB. Ára 795 forint. Egy fontos dologra ügyeljünk: amikor a hangszóró lábait forrasszuk legyünk gyorsak, mert ha sokáig érintjük hozzá a pákát, akkor kiolvadhatnak a helyükről a hangszórólábak és kukázhatjuk is a speakert.

Mini hangszóró

A kapcsolási rajz:

Kapcsolási rajz

A termék összeállításában lépésről lépésre segít az útmutató:

Útmutató

Szükséges alkatrészek:

Ellenállások:

R1, R2 – 330 Ohm
R3 – 470 Ohm
R4 – 100 kOhm
R5 – 47 kOhm
R6, R7 – 4,7 kOhm
R8 – 10 kOhm
R9 – 10 Ohm
R10 – 1,2 kOhm

Dióda:

D1 – 3 Voltos Zenner dióda

Mikrokapcsolók:

SW2, SW3, SW4, SW5 – 4 darab mikrokapcsoló (mindegy melyiket hová ültessük be, mert ugyanaz mind a 4 darab)

Ki-be kapcsoló:

SW1 – 3 lábú tolókapcsoló

IC-k, foglalatok:

IC1 – HT8950A (16 lábú IC és hozzá való foglalat, megfelelő beültetésre ügyeljünk!)
IC2 – LM386N (8 lábú IC és hozzá való foglalat, megfelelő beültetésre ügyeljünk!)

LED-ek:

LD1, LD2 – 2 darab 3 mm-es piros 3 voltos led (a hosszabbik láb a +, a polaritásnál ügyeljünk!)

Potméterek:

RV1 – 47 kOhm trimmer potméter (fekvő kivitel) – mikrofon érzékenységéhez
RV2 – 220 Ohm trimmer potméter (álló + hozzá való forgató tengely) – hangerő szabályozáshoz

Kondenzátorok:

C1, C2, C3, C4 – 100 nF kerámia kondenzátorok (polaritás függetlenek)
C5 – 22 µF elektrolit kondenzátor (polaritásra ügyelj!)
C6 – 4,7 µF elektrolit kondenzátor (polaritásra ügyelj!)
C7 – 10 µF elektrolit kondenzátor (polaritásra ügyelj!)
C8, C9, C10 – 100 µF elektrolit kondenzátor (polaritásra ügyelj!)

Miután összeépítettük a modult, elkészült a kész elektronika, így kell kinéznie:

Összeállított hangtorzító

Én a saját hangszórómat tettem rá. Ezután csatlakoztassuk a 9 voltos elemet és kapcsoljuk be a panel. Az eszközzel vicces pillanatokat szerezhetünk baráti társaságunkban!

Hangtorzító hangszóróval

Remélem sokan kedvet kaptatok a hangtorzító összeállításához. Tényleg nagyon jópofa és bátran ajánlom minden korosztály számára.

Elem helyett…

Még hozzátenném: ha nem akarunk elemre költeni a modul természetesen meghajtható egy stabilizált 9 voltos hálózati adapterről is (legalább 300mA-es áramleadást tudjon). Ebben az esetben célszerű egy 2 pólusú nyáklapra szerelhető sorkapocs bementet forrasztani a tápfeszültség bemenetre (120 forint körül kapható), mint ahogy azt a hangszóró kimenetnél tettem (az nem tartozéka a gyári csomagnak, én egészítettem ki vele). Ez így néz ki:

Sorkapocs

Én a ki- és bemeneteket nem szeretem fixen forrasztani, mert ha valami más eszközzel akarom megtáplálni, vagy netán másik hangszórót akarok rátenni a kimenetre, akkor nem kell ki-be forrasztani (forrpont is leválhat a nyáklapról a sok ki-be szereléstől), így szerintem jóval gyorsabb és biztonságosabb is ez a módszer. Ilyenkor mindössze két csavart kell ki-be csavarni és már cserélhetjük is az adott eszközt. Szerintem ez jóval egyszerűbb, de ez csak az én saját tanácsom.

 

Ajánlott stabilizált univerzális dugasztápegységem hozzá, a Voltcraft USPS-600 (2 490 forint), mely különböző tápdugókészletet is tartalmaz a gyári csomagolásban:

Dugasztáp

 

Arra ügyeljünk majd, hogy mivel ez egy univerzális tápegység, így a kimeneti feszültséget nekünk kell beállítani a dobozban lévő spéci kulcs segítségével 9 Voltra.

 

 

 

 

 

 

 

Célszerű beszerezni egy ellendarabot az egyik dugómérethez. Én az 5,5 x 2,5 mm-est ajánlom, mert ez a legelterjedtebb és így a legkönnyebben beszerezhető méret. A lengő alj így nézne ki hozzá (345 forint):

Lengő alj

 

Azért szükséges ez még hozzá, mert a sorkapocs kimenetén két szabad vezetékünk lesz csatlakoztatva és ezt kell a másik végére forrasztanunk és az ellendarab (5,5 x 2,5 mm-es tápdugó) ebbe fog beleilleszkedni!

Sok sikert az összeállításhoz!

 

 

 

 

 

 

A bejegyzésben szereplő termékeket itt találod:

>> Hangtorzító
>> Mini hangszóró LSM-S20K 8 OHM
>> Sorkapocs nyákra 2 pólusú, zöld
>> Voltcraft USPS-600 univerzális dugasz adapter 3 12V 600mA DC
>> Lengő alj 5,5/2,5 mm


 

 

 

 

 

 

Hozzászólás

hozzászólás 20 “SZÓRAKOZTATÓ ÁRAMKÖRÖK – ROBOTHANG GENERÁTOR”

 1. Dávid szerint:

  Üdv! Ezzel a hangtorzítóval lehet olyasmi hangot elérni, mint a Vasember hangja?

  • Electronic Géza szerint:

   Kedves Dávid! A hangtorzítóban van előre felprogramozott 5-6 különböző torzító robot hangeffekt, és midnegyiknél egyesével állítható a hangszint is (magasabbtól mélyebb irányba). Tehát valami hasonló biztosan kihozható belőle, ha nem is egy az egyben az az effekt. A kiadott hang természetesen függ még a beszélő ember hangfrekvenciájától is, mivel nincs két egyforma emberi hangfrekvencia. Kb. 70-80%-ban hasonló hanghatás kis kalibrálással kihozható a termékből. Üdv. Géza

 2. Tumbas Alen szerint:

  Szia!
  Meg szeretnélek kérni hogy csinálj egy fényképet a nyák lap aljáról hogy meg tudjam csinálni. Köszönöm.

  Üdv.: Alen

 3. Tumbas Alen szerint:

  KÖSZI!!!

 4. maczali martin szerint:

  szia eladó a hangtorzító

 5. istvan szerint:

  hello szeretnem megkerdezni hogy szerinted mi lehet a baj az en hangtorzitommal mert be kapcsolom és a kontroll led vilagit de mas nem tortenik. a masik dolog h a IC2 nagyon melegszik .

  • Electronic Géza szerint:

   Kedves István, Nem lenne szabad melegednie az ICnek, lehetséges okok: polaritás csere, IC fordított beforrasztása, vagy valahol egy rövidzár. Üdv: Géza

 6. laci szerint:

  hello. nem tudnál nekem kuldeni egy terv rajzot a nyák lemezrol mert én szeretném magam elkésziteni a nyák lemezt. és nem értek nagyon hozzá

 7. zsolt szerint:

  Es ha magunk csinaljuk akkor a picet kell programozni???

 8. zsolt szerint:

  De ha elromlott a pic akkor kell programozni az uj picet ha veszunk ujat???

 9. janos szerint:

  hello
  ami a kepen van kapcsolasi terv az jo vagy csak reszlet?
  Es meglehet venni csak a nyak-tervet?

 10. zsolt szerint:

  5V-ton mukodik???

 11. V. Attila szerint:

  SOS kérdés.
  Ellenállást mindegy milyen irányba forrasztom az áramkörbe? Vagy emiatt sípol gerjed a szett?

 12. Császár Attila szerint:

  Tisztelt Géza!
  Vásároltam ilyen torzított, de sajnos nem működik. Alap állapotban is gerjed,sípol és recseg.Az okát nem találom,alkatrészek és a polaritás jó.Tanácstalan vagyok farsangi jelmezhez szeretnénk használni szűkös az időnk.
  Válaszát előre is köszönöm !
  Attila

Válasz

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Powered by WordPress | Designed by: wordpress themes free | Find Free WordPress Themes and find best wordpress themes at wordpress 4 themes.