RSS

Termékteszt: Mobil szkenner tesztképekkel!

A most bemutatásra kerülő termék egy digitalizáló készülék, egy hordozható (mobil) kézi szkenner. A gyártó nem más, mint a német Conrad cég. Több termék közül választhatunk.

A cikkben részletesen bemutatom a Comfort mobil szkennert:

Mobil szkenner comfort 2 GB-os kártyával (24 990 Ft)
Mobil szkenner comfort 4 GB-os kártyával (26 990 Ft)

Comfort mobil szkenner - Doboz

De mielőtt még belevágnánk, tegyünk egy kis kitérőt még két érdekes szkenner rövid bemutatásának erejéig.

Névjegykártya szkenner (24 990 Ft)

Névjegykártya szkenner

 

Másodperces ütemekben szkenneli a névjegykártyákat, sőt 8 nyelven felismeri a szövegeket. Kompatibilis formátumok: Microsoft Excel, Outlook, CSV, XML, vCard. Optikai felbontás: 1600*1200 pixel. A kommunikáció USB-n keresztül történik.

 

 

 

 

 

Staedtler toll szkenner (36 990 Ft)

Toll szkenner

 

Szövegek, vázlatok, rajzok digitalizálására szolgál. 100 darab A4-es lap memória kapacitással rendelkezik. USB-n keresztül kommunikál. Optikai felbontás: 100 DPI, a szkennelési méret: 210*297 mm.

 

 

 

 

 

 

Mire is jó, mire lehet használni egy mobil kézi szkennert?

Napjainkban rohamosan terjednek el az ebookok, a bedigitalizált könyvek, dokumentumok. Ez érthető, mivel egyszerűbb így a nyomtatott könyvek, anyagok tárolása, kisebb helyen is elférnek (nem szükséges például polcokat tartani :)). Nos, ha egy teljes könyvet nem is akarunk beszkennelni, de pár oldalt vagy egy kisebb dokumentációt, képet, leírást, szövegrészletet másodpercek alatt be tudunk digitalizálni a számítógépünkre, legyen az egy asztali gép vagy egy hordozható notebook, vagy akármilyen eszközre, mely képes a JPG formátum beolvasására.

A gyári dobozolás, tartozékok

Mobil szkenner tartozékok

Tartalma:

Szkenner >> Szkenner védőtok >> Micro SD kártya (2 vagy 4 gigás, amelyiket megvettük) és az ehhez tartozó SD kártya átalakító adapter >> USB kábel >> Törlőkendő >> Telepítő CD >> Fehér egyensúlyt beállító kalibráló kártya >> Kézikönyv

A készülék tápellátását két darab normál AA-s (sima ceruza) elem biztosítja, jelzem ez nem része a gyári tartozéknak. Az USB kábelen nem lehet tölteni a készüléket, mert az nem tartalmaz beépített aksit, a kábel csupán az adatátvitelre szolgál. A készülékbe kizárólagosan csakis micro SD kártyát tudunk belehelyezni. Az erre mentett képeket az USB csatlakozó segítségével tudjuk átvinni a gépünkre.

A készüléket óvni kell az erős mechanikai nyomásoktól, a szélsőséges hőmérsékletektől, az erős rezgésektől, valamint a nedvességtől is védeni kell. Amennyiben valamelyik pontot megszegjük a készülék károsodását okozhatja. Amennyiben utazunk és magunkkal visszük a szkennert, célszerű azt a hordozó tokjába belehelyezni, így gondoskodunk a megfelelő védelemről.

Amikor az elemeket behelyezzük a szkennerbe, ügyeljünk a helyes polaritásokra (+/-).

Miután behelyeztük a két elemet a készülékbe, kapcsoljuk be.

A kijelző és a gombok

A kijelzőn a következőt kell, hogy lássuk:

Mobil szkenner - Kijelző

Az SD kártya ikon azt jelzi nekünk, hogy a készülékbe be van helyezve a mico SD kártya, ha ez megtelik, akkor a FULL szöveg jelenik meg a kijelzőn. A 0 szám a kártyán lévő képek számát jelzi (mivel még nem készítettem egyetlen képet sem vele, így még „szűz” a kártyám). Alul az elem ikon segítségével értelemszerűen a töltöttségi szintet olvashatjuk le (nekem most maximálisan tele van, ezt jelzi a 3 kis csík).

A kijelző mellett balra láthatunk két gombot. Nos ezekről is a képernyőn kaphatunk információkat, amikkel a következő beállításokat tudjuk véghez vinni. A C/BW (azaz Color vagy Black and White) gombbal a színes, illetve a fekete fehér szkennelési módot tudjuk kiválasztani egyetlen egy gombnyomással. A kijelzőn a jobb felső sarkában olvashatjuk le, hogy melyik az éppen kiválasztott.

A DPI gombbal a felbontáson tudunk állítani. Itt szintén két lehetőség közül tudok választani: a HIGH (600 DPI) és a LOW (300 DPI) felbontások közül.

A kijelző mellett jobbra találunk két visszajelző kis LED-et. Az egyik a SCAN a másik az ERR. (azaz error) felirattal van ellátva. Nos a SCAN felirat zöld színnel világít, ez azt jelzi, hogy a szkennelésünk aktív, hiba mentes és amikor kialszik, akkor a szkenner befejezte a szkennelést. A piros színnel világító ERR. LED több dologra is felhívhatja a figyelmünket. Fontos, hogy ne túl gyorsan mozgassuk a kézi szkennert és viszonylag sík felületen végezzük azt. A szkennernek laposan kell feküdnie a dokumentumra, különben hibák léphetnek fel. Ez egy kis gyakorlást igényel, de pár alkalom után már nem szokott nehézségeket okozni. Ha a piros LED kigyulladt, akkor vagy a szkennelést gyors sebességgel végeztük a kezünkkel, vagy nem voltunk síkban a kívánt dokumentummal. Ilyenkor meg kell ismételni a műveletet (a számláló nem számlál). Ha kialudt a piros LED megfelelő volt a dokumentum digitalizálása (a számláló ugrik egyet).

Teendők az első szkennelés előtt

Az első szkennelés előtt célszerű a frissen behelyezett micro SD kártyát megformázni, amelyet a készüléken lévő kis gombbal könnyen meg is tehetünk egy tű segítségével. Ekkor a kijelzőn egy F betű jelenik meg, majd ezután a készüléket bekapcsolva a kártyaformázásra kerül (a számláló nullázódik). Ha sok régebbi képet tároltunk a kártyán, akkor ennek a segítségével könnyen le tudjuk azokat törölni, csak vigyázzunk, mert ha nem mentettük le korábban ezeket a képeket, akkor végleg elvesznek.

Mobil szkenner - Micro SD kártya tárolás

Ezután már csak egyetlen egy dolgunk maradt mielőtt elkezdenénk szkennelni a termékkel. Az érzékelőt be kell kalibrálni a gyárilag mellékelt kalibráló kártyával (egy egyszerű fehér kartonlap). Erre azért van szükségünk, mert a fehér színárnyalatot be kell állítani általában minden optikai terméknél, különben a színek nem lesznek élethűek. Nos ezt a következő pár lépésből áll:

Kapcsoljuk be a szkennert, majd tegyük a kalibráló kártyára (az optikai letapogatóval a kártya felé). Ezután tartsuk lenyomva a C/BW gombot és egy pillanatra nyomjuk meg a bekapcsoló gombot eközben. Nos a kijelzőn a memória kártyának el kell kezdenie villogni és a SCAN (zöld), valamint az ERR. (piros) LED kigyullad. Várjunk pár másodpercet, amíg a piros LED ki nem alszik (kb. 5-10 mp). Ezután csak a zöld LED világít már, ekkor kezdjük el mozgatni lassan fel-le a szkennert a kártyánkon (nem szükséges a teljes felületén, elég 1-2 centimétert fel aztán lehúzni ). Kb. 10-15 másodpercen belül, ki kell aludnia a zöld LEDnek is, ekkor be is fejeztük a kalibrálást (ezt a műveletet nem szükséges minden alkalommal elvégezni, de én azért 2-3 havonta javaslom).

Elérkezett a pillanat, amikor elkészítek 4 darab tesztfotót a készülékkel Nektek! Mindegyik verzióból csinálok egyet-egyet (HIGH, LOW, COLOR, B/W), ugyanarról a dokumentumról, így össze lehet hasonlítani a felbontás, színkezelést, stb.

Így érdemes szkennelni

Pár szót még gyorsan leírok előtte, hogy miként és hogyan is kell a műveletet végezni. Szóval alaphelyzetben előttünk van a készülék és egy A4es méretű lap, amit be szeretnénk digitalizálni. A készülék bekapcsolása a POWER/SCAN gombbal történik, amit kb. 2 másodpercig nyomva kell hagynunk (amíg a kijelző be nem kapcsol). Ezt követően a lapot egy síkfelületre kell helyeznünk (pl. íróasztal, parketta, stb.). Ráhelyezzük a lapra a szkennert (optikával lefelé) és megnyomjuk röviden a POWER/SCAN gombot (ne hosszan, mert akkor a készülék kikapcsol). Ekkor a SCAN zöld LED kigyullad. Szépen lassan, finoman húzzuk egyenletes sebességgel a kezünkkel a készüléket a lap síkjával megegyezően, hogy az megfelelően rásimuljon. Amikor végigértünk a digitalizálni kívánt dokumentumon, a szkennelés befejezéséhez ismételten nyomjuk meg röviden a POWER/SCAN gombot ( a zöld LED kialszik), ezt lehetőleg úgy, hogy ne emeljük még fel a lapról a szkennert. Még egyetlen egy dologra kell ügyelnünk, hogy a szkenner optikai oldalán jelezve van a maximális olvasási tartomány, tehát ezenkívül ha lehet ne essen ki a kívánt lap, mert akkor lemaradnak a részletek róla! Na és akkor jönnek a teszt képeim…

BW HIGH (600DPI) ~ 1,7 Mbyte/kép

BW LOW (300DPI) ~ 0,6 Mbyte/kép

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

COLOR HIGH (600DPI) ~ 2,1 Mbyte/kép

COLOR LOW (300DPI) ~ 0,8 Mbyte/kép

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A kép zajossága kijön azért, főleg a színes verzióban szembetűnő nekem (főleg ha ránagyítok). De nyilván ez már egyéni ízlés kérdése. Azért az összes verzió korrekt és olvasható minőséget nyújt, ebben az árkategóriától szerintem többet nem is nagyon várhatunk el.

Mint arról már korábban írtam a képeket egy micro SD kártyára menti a készülékünk. Gyári dobozban kapunk még hozzá egy sima SD kártya méretre való átalakító adaptert is, hogy ha netán notebookunk lenne, akkor annak a kártyaolvasójába közvetlen is beletehetjük akár, feltéve, ha rendelkezünk vele.

Micro SD kártya és adapter

Amennyiben a szkennerről akarjuk közvetlenül az adatokat lementeni, akkor a kapott USB – mini USB kábellel tehetjük ezt meg.

USB - mini USB kábel

Amennyiben a szkennelésünk után homályos lenne a képünk, a mellékelt törlőkendővel óvatosan próbáljuk meg megtisztítani az optikát, CSAKIS SZÁRAZON!!!

És akkor a kisebb kiegészítők melyeket szintén a dobozban találhatunk: törlő kendő, telepítő CD, kézikönyv, leírás, kalibráló kártya.

Mobil szkenner kiegészítők

Maga a szkenner (kb. 2 centi széles és 30 centi hosszúságú sacc per kb. 350 grammot nyom) és a tok:

Mobil szkenner tokban

 

Összegezve, én maximálisan meg vagyok elégedve az árérték minőséggel. Szerintem a célnak maximálisan megfelel, akár egy cég számára, aki szeretne megszabadulni a megszámlálhatatlan papíroktól vagy szeretné bedigitalizálni a régi szerződéseit, dokumentumait, de az átlagos felhasználói célok kielégítésére is csillagos ötöst adnék. Kezelése gyors (kb. 3 másodperc/lap) és egyszerű, a minőség kiválasztására pedig lehetőségünk van.

Aki egy kis digitalizálásra vágyik, annak bátran ajánlom, nem fogja megbánni, remélem segíthettem! Üdv.

 

Hozzászólás

hozzászólás 2 “Termékteszt: Mobil szkenner tesztképekkel!”

  1. Varga Judit szerint:

    A szkennelt szöveget lehet módosítani vagy képszerűen rögzíti?

Válasz

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Powered by WordPress | Designed by: wordpress themes free | Find Free WordPress Themes and find best wordpress themes at wordpress 4 themes.