RSS

TESZT: TFA HITRAX STEP 3D LÉPÉSSZÁMLÁLÓ

A most bemutatásra kerülő lépésszámlálót a túrázó, futó, sétáló, kocogó és minden olyan embernek ajánlom, aki szokott mozogni (lépésekkel) és netán érdekli a megtett út, az elégetett kalória, a zsírégetés mennyisége és esetleg a megtett útjának a sebessége.

A termék nem más, mint a TFA-nak a Hitrax Step 3D szenzoros lépésszámlálója, melynek ára 5 990 forint.

TFA Hitrax Step 3D lépésszámláló

A gyári dobozban kinyitás után a következőket találjuk:

> Lépésszámláló
> Tok
> Tartalék gombelem (CR2032)
> Kézikönyv

A lépésszámláló doboz kicsomagolva

A lépésszámláló paraméterei

Fizikai mérete: 55x80x13 mm
Súly: 36 gramm (elemmel)
Tápellátás: 1 db CR2032 3V gombelem
Háttérvilágítása van.

A számláló méréshatárai (ahhoz hogy a mérésünk hiteles legyen, meg kell adni a mérés kezdetekor pár paramétert a mért ember alap adatairól, pl. súly, lépéshossz):

Súly méréshatár: 20-200 kg
Lépéshossz: 20-150 cm
Maximum lépésszám: 0-99.999 lépés
Maximum távolság: 0-999.99 km (0-624.99 mérföld)
Maximum sebesség: 0-10 km/h (0-6.25 mérföld/óra)
Maximum kalóriaégetés: 0-99.999 kcal
Maximum zsírégetés: 0-999.99 g (0-35.9 oz)
Hőmérséklet: -10°C – 50°C (14°F-122°F)

A készülék beállítását a következő lépésekben kell végrehajtanunk:

Miután kibontottuk a dobozt a készülék hátlapján találunk egy kis fekete műanyag nyelvet, ezt távolítsuk el (az elemet aktiváljuk ezzel). Ezután kapcsoljuk be a lépésszámlálót, és végezzük el a szükséges beállításokat a készülék hiteles és pontos üzembe helyezéséhez. A beállítás a készüléken található gombok segítségével történik.

A le fel gombokkal tudjuk a karaktereket növelni és csökkenteni, a SET/TMP gombbal pedig a következő beállításra ugorni.

Először is a hőmérséklet mértékegységet kell megadnunk, hogy °C-ban vagy °F-ben szeretnénk, hogy megjelenjen a kijelzőn a mért adat.

Következő lépésben az idő beállítására kerül sor (óra, perc, 12 illetve 24 órás módban).

Ezek voltak a standard állandó alapadatok, amiket felprogramoztunk, most következnek a mérni kívánt személy adatai.

A lépéshossz beállítással kezdődik. Ez értelemszerűen minden egyes embernél más és más, mivel egy alacsonyabb ember kisebb hosszt tesz meg egy lépés során, mint egy magasabb. Ezt a következő módon mérhetjük le: Kell egy mérőszalag és lépnünk kell egyet (lábujjtól, lábujjig mérjük le a távolságot). Fontos, hogy ezt a mérést viszonylag pontosan mérjük le, mert ebből az adatból fogja a készülékünk kiszámolni a megtett utunk hosszát (lépésszám * lépéshossz). A lépéshosszt centiméterben kell beprogramoznunk.

Ha netán másik ember akarja utánunk használni a készüléket, akkor ezt át kell állítania a saját lépéshosszára (új paraméter beállításához le kell nyomnunk a SET/TMP gombot 3 másodpercig).

A másik paraméter, amit meg kell adnunk még az a súlyunk, amit kilogrammban kell megadni. Ez is természetesen minden egyes embernél változtatásra szorul. Ez az adat, az elégetett zsír- illetve kalóriaszámításhoz szükséges. Ha felprogramoztuk ezeket az adatokat, a készülék készen is áll a mérésre. Kezdhetjük a gyaloglást!

Amit tudni érdemes a készülékről:

ALAPKÉPERNYŐ – Lépésszámlálás, idő

Lépésszámlálás, idő

A STEP felirat mellett láthatjuk a megtett lépést. Itt jegyezném meg, hogy az első 10-15 lépésnél nem fog semmit sem számolni a készülék (legalábbis a kijelzőn, a memóriájában rögzíti a folyamatot), csak ha megtettünk már pár métert, akkor indul el a számláló, és hozzáadva a megtett mért számot. Tehát ha 0-án áll és elkezdünk gyalogolni, nem azt fogjuk látni a számlálón, hogy 1, 2, 3, 4…, hanem hirtelen felugrik 10-re.

Ennek az oka a következő: A lépésszámláló egy szenzor segítségével méri a megtett lépéseket, mely a rezgést érzékeli. Mivel az ember minden egyes lépéssel rezgést kelt, a készülék ezeket az impulzusokat számlálja.

Egy példával megpróbálom prezentálni, hogy miért is van ez így (a dolognak tényleges lépés számlálási oka van). Tehát képzeljük el a következő szituációt: Túrázunk egy adott szakaszon, mondjuk 2 órája úton vagyunk megtettünk már XY km-t és meg kell állnunk egy kis pihenőre. Nos a készülék ekkor is ugyanúgy rögzítve van hozzánk és ha minden egyes általunk keltett rezgést mérne (pl. lehajolunk a zsákunkból kivenni valamit), a 20-30 perces pihenőnk alatt lehetséges, hogy jó pár száz rezgés generálnánk, amely pontatlanná tenné a mérésünket. Az hogy a folyamatosan 10-15 egymás utáni rezgést keltsünk, amely nem tényleges lépésből ered, nos valljuk be ennek az esélye igen csekély. Miután a 10-15 lépést megtettük, onnan kezdve a kijelzőn folyamatosan látjuk egyesével a megtett lépéseink számát.

A készülék napi 7 különböző mérést tud rögzíteni a memóriájában, a REC gombbal tudunk ezek között lépegetni.

KALÓRIA, ZSÍRÉGETÉS

Az előre beprogramozott személyre szabott súlyunkból és a megtett idő/lépésszám kombinációjából az okos lépésszámlálónk megmondja, hogy pontosan mennyi kalóriát és zsírt égettünk el. Ez a funkció elsőssorban a futás, kocogást végző emberek számára lehet nagy öröm, akik a formásodás mellett tették le a voksukat! A két adat a kijelzőn egyszerre jelenik meg, felül a KCAL a kalória lenne alul pedig az elégetett zsír mennyiségét olvashatjuk le grammban megadva. Mutatom képen.

Kalória, zsírégetés

 

Bevallom én lusta voltam, mint azt láthatjátok, csak egy kört mentem a ház körül a tesztelés céljából, és máris -0,7 grammnyi zsírt elégettem! 😉

TÁVOLSÁG, ELTELT IDŐ

Ez az információ főként a túrázók, valamint a sportolók számára lényeges. Itt láthatjuk a távunk pontosan megtett hosszát (kilométerben), valamint hogy mennyi volt a teljes összidő, amit gyalogoltunk, futottunk. A megtett távot felül, míg az időt alul láthatjuk (óra, perc felbontásban):

Távolság, eltelt idő

Megtettem kemény 120 métert 1 perc alatt (nagyokat lépek)…

ÁTLAGSEBESSÉG

A megtett út és az eltelt időből a készülék kiszámolja a pontos átlagsebességünket is. Ezt kilométer/órában vagy mérföld/órában tudjuk leolvasni.

Átlagsebesség

 

Elemcsere

A készülék hátlapján találhatjuk az elem fedelet. Amikor az elem már 30% alá csökken a kijelzőn megjelenik egy kis ikon, hogy mihamarabb cseréljük ki a benne lévő gombelemet (CR2032). A fedél felnyitásához egy fémpénzt javaslok. Itt találhatunk még egy reset gombot, aminek a megnyomásával a készülék memóriáját tudjuk kitörölni. Ebben az esetben minden paraméter törlődik és újból fel kell programoznunk a készüléket.

Hátoldal

A készülékhez kapunk egy gyári védő tokot is, amely nagyon praktikus. A kijelző könnyen leolvasható még ezen keresztül is, valamint a hátoldalán találhatunk egy rögzítő „karabiner” szerűséget is, mellyel könnyen fel tudjuk magunkra rögzíteni a számlálót. Én övre tanácsolom.

Tartó

Összegezve a terméket, szerintem rendkívül dizájnos, szépen formatervezett, kézbesimuló, szinte súlytalan és a lépésérzékelő eléggé érzékeny benne (tényleg pontosan mér). A készülék korosztály független, mivel minden szükséges paraméterhez be lehet állítani, egy kisebb gyermekhez szükséges adatokat, egészen a magasabb, nagyobb testtömeggel bíró emberek számára is. Mindenkinek jól jöhet és nélkülözhetetlen, aki szokott gyalogolni és szeretne tudni bizonyos információkat a mozgása eredményeiről!

Csak ajánlani tudom!

 

A bejegyzésben szereplő terméket itt találod:

>> Lépésszámláló órával, TFA Hitrax Step 3D

 

 

 

Hozzászólás

Válasz

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Powered by WordPress | Designed by: wordpress themes free | Find Free WordPress Themes and find best wordpress themes at wordpress 4 themes.