RSS

USB LED VILÁGÍTÓ DOBOZ – TV HÁTTÉRVILÁGÍTÁS, VAGY AMINEK SZERETNÉD…

Az USB világító dobozt azon barkácsolók figyelmébe ajánlom, akiknek nincs türelmük megépíteni az Adalight-ot, vagy olyan világító dobozt szeretnének építeni, ami a TV háttérvilágításon kívül másra is használható. A házi készítésű „doboz LED világítás” készítésének leírását a kedvenc DIY oldalamon találtam (instructables.com): megfogott, megépítettem, használom.

Eredeti cikk: http://www.instructables.com/id/TV-Backlight/
Készítő: http://www.SeligTobiason.com

Amire szükséged lesz:

> USB kábel
> Fém doboz
> Kábel
> Ellenállások
> LED-ek
> Forrasztópáka, ón
> Kábel blankoló (vagy arra alkalmas kés :))
> Fúró
> Papír, toll/ceruza

Opcionális:

> Szórófejes festék (ha szeretnél színt adni a doboznak)
> Ragasztópisztoly (ezt én nem használtam)

Kellékek

Összeállítás

Az eredeti cikkben a készítő a dobozt lefújja festékkel, én ezt a fúrás utánra hagytam, nehogy megsértsem a színt.

A dobozt körbemérjük, a kerületét elosztjuk a ledek számával és filccel bejelöljük rajta, hogy hova esnek majd arányosan a ledek. Én körbefúrtam az egész dobozt arányosan 10 db 5 mm led hellyel, de opcionálisan az eredeti 3 mm ledeket használva (szintén 10 db-ot) csak felső részbe helyezte, hogy főként felfelé világítson. Kifúrjuk a lyukakat.

Az eredeti cikkel ellentétben led foglalatotokat építettem a dobozba (a készítő csak belehelyezi a fúrt lyukba a kisebb méretű ledeket).

Lefújjuk festékkel, száradni hagyjuk (egyéni mintákkal is díszíthetjük, én egy kis logó szerűt is fújtam rá :)). Festék függő, de érdemes legalább 2-3 napot száradni hagyni a dobozt, hogy ne fogjon, illetve amikor rátesszük a tetejét ne ragadjon rá (sikeresen elrontottam az első dobozt).

Fényezés

Az előtét ellenállásokat a következő kis webes segédlettel könnyű kiszámolnunk: http://led.linear1.org/led.wiz

Jelen esetben 5V az áramforrás, 3V a LED-ek felvétele, 20mA-esek és 10 db-ot szeretnénk beépíteni, így 100 Ohmos ellenállásokat érdemes beépíteni szerinte. Én nagyban felülterveztem, 390R-esekkel építettem, így lehet nagyobb forrásról is üzemeltetni, mint 5V (USB) a későbbiekben viszont így erősen veszít a fényerejéből a LED (nekem bevilágította amire szükségem volt).

Az ellenállásokat a LED-re a negatív lábat (rövidebb) kisebbre vágva forrasztjuk. Itt előnyös harmadik kezet használni, ha van kéznél 🙂

Forrasztás

Részemről nem csonkítottam a ledeket, mivel elég nagy dobozba raktam őket így még szükség volt kiegészítő kábelre is, hogy elérjék egymást. Érdemes a munka végén törődni a méretekkel, feleslegek levágásával amikor már adja a forrasztási pontot, hogy hol érnek össze a ledek-ellenállások. Ez után a foglalatokba helyeztem a ledeket, alul a kiegészítő kábeleket méretre vágva összeforrasztottam középen, majd felül az ellenállásokat szintén méretre vágva középen forrasztva.

Összeállítás

Ez után már csak a széttrancsírozott USB kábelt kell megfelelően + és – ráforrasztani az ellenállások összeérésénél illetve a LED-eknél.

Kész USB LED világító doboz

Kész a nagy mű, igen! Lehet bekötni akár TV hátoldalához, vagy bármi máshoz díszvilágítás céljából.

USB LED világító doboz - TV háttereként

A bejegyzésben szereplő termékeket itt találod:

>> Szuperfényes kék LED
>> Fémréteg ellenállás, 0,6 W
>> Kapcsolóvezeték VDE
>> LED foglalat 5mm belső
>> Toolcraft harmadik kéz
>> Basetech ZD 99 forrasztóállomás
>> Forrasztó ón huzal

 

 

Hozzászólás

Válasz

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Powered by WordPress | Designed by: wordpress themes free | Find Free WordPress Themes and find best wordpress themes at wordpress 4 themes.